Insurance Europe: Este prematur sa se solicite asigurarea obligatorie pentru Inteligenta Artificiala

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
28.10.2020
In urma votului plenar din Parlamentul European, din data de 20 octombrie, pentru aprobarea rapoartelor comisiei de afaceri juridice privind un regim de raspundere civila pentru Inteligenta Artificiala si un cadru pentru aspectele etice ale Inteligentei Artificiale, roboticii si ale tehnologiilor conexe, Michaela KOLLER, Director General, Insurance Europe, a declarat ca "este prematur ca Parlamentul sa ia in considerare asigurarea obligatorie pentru sistemele de Inteligenta Artificiala cu risc ridicat", noteaza xprimm.com.
PROMO
In acest sens, Michaela KOLLER a invocat doua motive:
  • "In primul rand, pentru ca asigurarea obligatorie sa functioneze, trebuie sa existe suficiente date cu privire la riscuri. De exemplu, in ceea ce priveste asigurarea obligatorie auto, exista date despre reclamatii care se intind pe zeci de ani si care pot fi utilizate pentru subscrierea riscului. Totusi, deoarece sistemele de Inteligenta Artificiala cu risc ridicat sunt inca in curs de dezvoltare, un volum echivalent de date nu este inca disponibil."
  • "In al doilea rand, riscurile acoperite de asigurarile obligatorii trebuie sa aiba o natura suficient de similara pentru a fi acoperite in cadrul unui sistem unic. Cu toate acestea, deoarece Inteligenta Artificiala este utilizata in moduri atat de diverse, riscurile pe care le prezinta in situatii diferite sunt complet diferite."
Michaela KOLLER sustine ca este dificil de luat in considerare o abordare unica pentru a acoperi, in mod adecvat, astfel de riscuri diverse. "In acest context, consideram ca solicitarea Parlamentului pentru asigurarea obligatorie pentru Inteligenta Artificiala cu risc ridicat nu ar functiona in practica."

In ceea ce priveste un cadru de reglementare pentru aspectele etice ale Inteligentei Artificiale, Michaela KOLLER a declarat: "Legislatia UE orizontala si sectoriala care se aplica asigurarilor - inclusiv directivele privind egalitatea de tratament, GDPR, Solvency II, IDD etc. -, abordeaza deja multe dintre riscurile si provocarile potentiale legate de Inteligenta Artificiala. Prin urmare, adaugirile si suprapunerile trebuie evitate, iar noile reguli ar trebui introduse numai daca se constata lacune in legislatia deja existenta."

Video