JP Morgan este increzatoare ca preturile de reasigurare vor creste in 2023

Autor
Alex SIMION
Data articol
26.09.2022

Preturile de reasigurare vor creste in urmatorul an, cu toate ca trendul acesta este deja prezent de mai multi ani, mentioneaza analistii de la JP Morgan intr-un raport.

PROMO

In ceea ce priveste reinnoirile de la jumatatea lui 2022, anumite segmente de business nu au putut fi plasate, in special pe nivelurile inferioare ale programelor de asigurare. Aceasta subliniaza ca, pentru prima data dupa multi ani, exista un dezechilibru clar intre cerere si oferta.

In cadrul conferintei anuale Rendez-Vous de Septembre din Monte Carlo, toti reasiguratorii si-au exprimat optimismul asteptandu-se la noi cresteri de preturi anul viitor. Acest lucru a fost determinat de pierderile mari din industrie, sugereaza raportul, cum ar fi impactul conflictului din Ucraina, nivelurile ridicate ale inflatiei si impactul neasteptat al schimbarilor climatice.

"In timp ce cererea ramane puternica, capacitatea este limitata din cauza capitalului propriu redus din cauza dobanzilor mai mari, a impactului valutar (EUR fata de USD) si a faptului ca unii reasiguratori si-au redus apetitul pentru risc, in special in liniile expuse la riscuri de catastrofa", se mai precizeaza in raport.

Munich Re estimeaza capacitatea de reasigurare traditionala in scadere (pentru prima data din 2018) cu 8% in acest an, fata de 2021.

"Daca ne uitam la experienta in materie de daune pe piete, anul 2022 nu a fost extraordinar in general, dar am asistat la unele pierderi mari din punct de vedere istoric pe anumite piete. Ne asteptam ca unele dintre aceste evenimente sa aiba un impact asupra rezultatelor din trimestrul al treilea, ceea ce ar putea contrabalansa efectele pozitive ale unui sezon de uragane in Atlantic pana in prezent.", se mai prezinta in raport.

Nu exista inca estimari privind pierderile din industrie in cazul taifunului Nanmadol, desi JP Morgan se asteapta ca acestea sa apara in urmatoarele saptamani. O noua nota de la Twelve Capital mentioneaza ca este probabil sa provoace pierderi suficient de mari pentru accesa cel putin unele solutii de reasigurare cu risc ridicat.

Pierderile provocate de grindina din vara anului 2022 din Franta au crescut de la 4 miliarde de euro in iulie la 6-8 miliarde de euro in septembrie, fiind considerate cele mai mari pierderi din Europa.

In plus, Australia a inregistrat evenimente istorice de inundatii in 2022, pe care JP Morgan le calculeaza ca fiind cele mai costisitoare evenimente din tara, cu o crestere a pierderilor totale de aproximativ 30% din iulie pana in septembrie 2022.

Video