Stiri externe

MONDELEZ a actionat in instanta ZURICH, solicitand despagubiri de 100 milioane dolari de pe urma atacului cibernetic NotPetya, din 2017


Gigantul alimentar american MONDELEZ si-a actionat asiguratorul in instanta, solicitand despagubiri de 100 de milioane de dolari, dupa ce asiguratorul, ZURICH American Insurance Company, a refuzat sa achite dosarul de dauna inaintat de MONDELEZ dupa atacul cibernetic NotPetya, din 2017, motivand ca acesta a fost un "act de razboi" si, prin urmare, nu poate fi acoperit de polita de asigurare.

Potrivit presei internationale, ZURICH American Insurance Company a refuzat sa achite polita incheiata de MONDELEZ, care ar fi acoperit "toate riscurile provenite din pierderi fizice sau pagube" si "pierderi fizice sau deteriorari produse datelor electronice, programelor sau software-urilor, inclusiv pierderi sau deteriorari provocate de introducerea rau intentionata a unui cod sau a unei instructiuni."

MONDELEZ sustine ca, in urma atacului, unul de tip ransomware, 1.700 de servere si 24.000 de laptopuri au fost afectate iremediabil, ajungand nefunctionale. Expertii in securitate cibernetica, inclusiv cei din SUA si Marea Britanie, au declarat ca, in spatele atacului, se afla hackeri din Rusia, care au incercat astfel sa atace si guvernul din Ucraina, dar autoritatile din Rusia au negat orice implicare.

Presa internationala arata ca NotPetya a provocat pierderi financiare uriase, iar un studiu recent realizat sustine ca, in urma atacului, companiile de asigurari s-au ales cu o nota de plata de 80 de miliarde de dolari, cu mult mai mare decat cea lasata in urma, in 2012, de uraganul Sandy. MAERSK si FedEx sustin ca, dupa NotPetya, au inregistrat pagube de 300 de milioane de dolari fiecare.

Dupa ce MONDELEZ a inaintat cererea de despagubire, ZURICH a lansat o investigatie proprie si, initial, s-a aratat dispusa sa achite suma de 10 milioane de dolari. La scurt timp, insa, compania de asigurari a refuzat sa achite orice fel de despagubire, motivand decizia printr-o excludere a politei cu privire la "acte ostile sau de razboi, in timp de pace sau razboi" ale "unui guvern sau puteri suverane".

Astfel, ZURICH a sustinut ca pierderile au fost suferite in urma unei actiuni ostile a guvernului din Rusia, actiune catalogata "act de razboi". MONDELEZ arata ca pozitia ZURICH este "una fara precedent" si ca ZURICH este obligata sa demonstreze ca, la baza atacului informatic NotPetya, a stat guvernul din Rusia. Pana in momentul de fata, arata presa internationala, cele doua companii au refuzat sa comenteze.

Cazul, judecat in Illinois, este urmarit cu deosebita atentie in intreaga lume, iar asta intrucat, arata presa internationala, ar putea avea implicatii uriase asupra industriei de asigurari. Astfel, potentialii cumparatori de asigurari cyber ar putea solicita termeni mult mai clari in politele cyber, iar companiile de asigurari ar trebui sa isi revizuiasca politele cyber, ceea ce ar duce, peste noapte, la crearea unei noi piete de profil.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 11.01.2019

Cele mai recente stiri:
» Australia: Asigurarea auto care iti protejeaza masina in cazul unui accident cu un... cangur
» Swiss Re: Abordarea impactului schimbarilor climatice, cruciala pentru a limita efectele asupra re/asiguratorilor de viata
» Poate schimba tehnologia video mobila industria de asigurari de locuinte?
» PwC: Re/asiguratorii considera ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare tot mai mare
» ALLIANZ Partners: Ce ne aduce viitorul in materie de asistenta medicala?
» Marea Britanie: Ce tertipuri folosesc soferii pentru a cumpara asigurari auto mai ieftine sau pentru a obtine despagubiri de la asiguratori
» LEMONADE intra pe piata de asigurari din Germania
» SUA, 2008 - 2018: 991 de catastrofe naturale, care au provocat 3.928 de decese si pierderi economice de 723,9 mld. $
» SUA: 7,3 milioane de locuinte, amenintate de uragane. Costurile de reconstructie, estimate la 1,8 trilioane de dolari
» Marea Britanie: Perceptia publica, principalul obstacol in folosirea dronelor in afaceri


Create AccountLog In Your Account