Mariusz WICHTOWSKI: Daca asiguratorii moldoveni depun garantia externa, exista sanse pentru evitarea suspendarii din Carte Verde. Ce ar trebui sa stie soferii care detin polite Carte Verde in cazul suspendarii?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Data articol
29.04.2015
Depunerea de catre asiguratorii moldoveni a garantiei financiare externe, conform cerintelor Consiliul Birourilor Carte Verde, ar fi un semnal pozitiv pentru evitarea suspendarii Moldovei din sistemul Carte Verde, a declarat ieri Mariusz WICHTOWSKI, Presedintele Consiliului Birourilor Carte Verde, in exclusivitate pentru portalul specializat www.xprimm.md.

Acesta a precizat ca peste o luna va avea loc sedinta Consiliului Birourilor la Bruxelles, unde va fi supusa votului propunerea suspendarii Moldovei din sistem, in cazul in care nu vor fi indeplinite cerintele inaintate de catre Consiliu. Vezi aici detalii in acest sens: www.xprimm.md.

Potrivit lui WICHTOWSKI, pentru suspendare este nevoie de votul majoritatii membrilor sistemului international Carte Verde.

Ce trebuie sa stie soferii care detin deja o polita Carte Verde in cazul suspendarii Moldovei?


Vorbind de consecintele unei eventuale suspendari, Mariusz WICHTOWSKI a punctat ca "emitentii de polite Carte Verde din Moldova vor trebuie sa-si respecte obligatiile asumate pe politele de asigurare pentru evenimentele care se vor produce pana la 1 iulie (data la care va intra in vigoare suspendarea, daca va votata). De asemenea, oficialul citat a explicat ca daca se va aplica suspendarea, soferii care detin polite valabile incheiate inainte de 1 iulie vor beneficia de protectie si dupa data de 1 iulie pana la expirarea politei doar daca se afla cu autovehiculul asigurat in afara granitelor Moldovei si nu vor reintra in tara pana la expirarea acesteia. Odata intrati in tara, polita pe care o detin nu va mai fi valabila daca vor dori sa mearga in strainatate.

Totodata, cei care se afla in tara si detin o polita valabila Carte Verde, emisa inainte de 1 iulie, nu vor mai beneficia de protectie daca doresc sa plece in afara (polita nu va mai fi valabila, daca intra in vigoare suspendarea) respectiv vor trebui sa isi cumpere asigurare de frontiera la intrarea in alte tari.

Potrivit reprezentantilor Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), garantia financiara externa ceruta de catre Consiliul Birourilor in valoare de 4,25 milioane de euro va fi depusa in zilele urmatoare in contul unei banci straine. Drept urmare, exista semnale pozitive ca Moldova ar putea sa evite suspendarea din sistemul international Carte Verde.

Video