Membrii BNAA nu au ajuns la un consens privind modificarea statutului biroului - va fi infiintat un grup de lucru

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
27.01.2015
Companiile membre ale Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) nu au reusit sa ajunga la un consens in cadrul sedintei extraordinare de ieri, 26 ianuarie, potrivit presei locale. Amintim ca pe ordinea de zi era inclusa modificarea statutului biroului si anularea deciziilor adoptate intr-o sedinta anterioara din 13 ianuarie a.c. Schimbarea statutului BNAA trebuia realizata pentru conformarea cu noile modificari aduse Legii privind asigurarile obligatorii de raspundere civila auto.
PROMO


In favoarea modificarii statutului au votat 4 companii membre, in timp ce restul de 5 asiguratori s-au opus. Drept urmare, a fost luata decizia de a se crea un grup de lucru din care vor face parte reprezentanti ai celor 9 companii emitente Carte Verde care sa vina cu solutii in acest sens. De asemenea, in cadrul sedintei, companiile membre au anuntat despre faptul ca au constituit resursele financiare necesare pentru majorarea garantiei bancare externe a BNAA cerute de Consiliul Birourilor. In continuare, acestia asteapta de la autoritatea de supraveghere (CNPF) sa elaboreze procedura si mecanismul de transfer a acestor bani intr-o banca europeana, conform cerintelor Consiliului Birourilor Carte Verde.

Amintim ca potrivit cerintelor Consiliului Birourilor, companiile emitente Carte Verde tebuie sa depuna o garantie bancara externa in valoare de 4,25 milioane euro, respectiv cate 472.222 euro pentru fiecare din cei 9 asiguratori moldoveni care emit astfel de polite. Mai multe detalii aici.

De asemenea, in cadrul sedintei biroului a fost supusa votului si anularea deciziilor adoptate de catre BNAA in sedinta anterioara din 13 ianuarie a.c., cand a fost aleasa o noua conducere (mai multe detalii aici) insa nici aici nu s-a ajuns la un rezultat. Astfel, votul a impartit companiile in 2 tabere: pentru anulare s-au pronuntat 4 companii - ASITO, MOLDASIG, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari si impotriva ACORD Grup, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDCARGO si MOLDOVA-ASTROVAZ iar o companie s-a abtinut de la vot - DONARIS VIG, potrivit presei locale. Totodata, compania VICTORIA Asigurari a contestat deciziile luate in cadrul sedintei BNAA din 13 ianuarie a.c. in instanta de judecata, obtinand suspendarea acestora pana la solutionarea cazului.

In Modova sunt 9 companii autorizate sa vanda polite Carte Verde, respectiv ACORD Grup (a obtinut de curand autorizatia), ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari.

Piata de Carte Verde in Moldova s-a ridicat la valoarea de 210 milioane lei moldovenesti in primele noua luni din 2014, ceea ce reprezinta circa 23% din totalul subscrierilor pietei de asigurare.

Video