Nicu MARCU (ASF): Digitalizarea impune adaptarea modelelor de supraveghere pentru prevenirea vulnerabilitatilor

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
26.11.2020
Comisia Europeana a adoptat recent "Digital Finance Package", care include strategiile Comisiei pentru Digital Finance si Retail Payments, precum si propuneri legislative privind cripto-activele si rezilienta digitala.
PROMO
Comisia a propus, in premiera, o noua legislatie privind cripto-activele (o reprezentare digitala a valorilor sau drepturilor care pot fi stocate si tranzactionate electronic) - Regulamentul privind pietele cripto-activelor (MiCA). Prin acest regulament se urmareste a se oferi claritate juridica si certitudine emitentilor si furnizorilor de cripto-active, cu alte cuvinte de a contribui la valorificarea oportunitatilor si reducerea riscurilor in acest nou domeniu, transmite ASF.

Totodata, Comisia propune un regim pilot pentru infrastructurile pietei care doresc sa incerce sa tranzactioneze si sa deconteze tranzactii cu instrumente financiare sub forma de cripto-active. Regimul pilot reprezinta o asa-numita abordare "sandbox" - sau mediu controlat - care permite derogari temporare de la normele existente, astfel incat autoritatile de reglementare sa castige experienta cu privire la utilizarea tehnologiei registrelor distribuite in infrastructurile pietei, asigurandu-se in acelasi timp ca pot face fata riscurilor pentru protectia investitorilor, integritatea pietei si stabilitatea financiara.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara sustine inovatiile tehnologice in domeniul financiar non-bancar. Digitalizarea va schimba obiceiurile de interactiune si va aduce cu sine si noi provocari in materia gestionarii riscurilor. De aceea, va trebui sa ne adaptam din mers modelele de supraveghere si de control pentru a fi cu un pas inainte si pentru a preveni potentiale vulnerabilitati", a declarat Nicu MARCU (foto), Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

O alta propunere legislativa majora o reprezinta cea privind rezilienta operationala digitala (DORA) al carei scop este de a atenua atacurile cibernetice si de a imbunatati supravegherea serviciilor externalizate.

Companiile de tehnologie devin din ce in ce mai importante in domeniul finantelor, atat ca furnizori de IT pentru firmele financiare, cat si ca furnizori de servicii financiare. Prin legislatia propusa se are in vedere ca entitatile sa se asigure ca pot rezista la o multitudine de perturbari si amenintari legate de tehnologii ale informatiei si comunicatiilor.

Mai multe informatii cu privire la acest pachet se pot gasi la link-urile:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1684 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_20_1685 

Video