Stiri externe

ONU: Multiple episoade de vreme extrema vor avea loc in 2020


Deceniul recent incheiat a fost cel mai calduros din istoria masuratorilor meteorologice, arata ONU, care avertizeaza ca temperaturile tot mai ridicate vor genera multiple episoade de vreme severa atat in 2020, cat si in anii care urmeaza. Organizatia Meteorologica Mondiala a precizat ca aceasta crestere globala a temperaturilor a avut deja consecinte grave - "topirea ghetarilor, cresterea temperaturilor si a acidificarii la nivelul oceanelor, vreme extrema etc."

WMO (World Meteorological Organization) arata ca si cercetarile sale au confirmat datele publicate recent la nivelul UE, potrivit carora 2019 a fost al doilea cel mai calduros an din istoria, dupa 2016. "Anul 2020 a inceput de unde a plecat anul 2019 - cu conditii meteorologice cu impact ridicat si evenimente legate de clima", a declarat Petteri TAALAS - Chief, WMO -, indicand in acest sens mai ales incendiile de vegetatie care, in ultimele luni, au facut ravagii in Australia.

Incendiile recente, fara precedent ca durata si intensitate, au provocat, pana in prezent, moartea a 28 de persoane si au subliniat inca o data, daca mai era nevoie, cu ce tip de dezastru cred oamenii de stiinta ca se va confrunta omenirea tot mai des ca urmare a incalzirii globale. Incendiile au distrus deja peste 2.000 de locuinte si mai bine de 10 milioane de hectare de teren - o suprafata mai mare decat Coreea de Sud sau Portugalia.

"Din pacate, trebuie sa ne asteptam la conditii de vreme extreme pe tot parcursul anului 2020, dar si in deceniile care urmeaza, acestea fiind alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de sera, care retin caldura in atmosfera", sustine Petteri TAALAS.

Agentia ONU a mai subliniat ca temperaturile globale din ultimii 5 ani (2015-2019), dar si din ultimii 10 ani (2010-2019) au fost cele mai calduroase din istoria masuratorilor meteorologice. "Incepand cu anul 1980, fiecare deceniu a fost mai fierbinte decat cel anterior, iar aceasta tendinta este de asteptat sa continue", arata WMO.

De asemenea, Petteri TAALAS a mai subliniat ca, din 1850, de la inceputul masuratorilor meteorologice moderne, temperatura medie la nivel global a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius, avertizand ca temperatura va continua sa creasca si pe viitor. "Daca se mentine actualul nivel de emisii de dioxid de carbon, ne indreptam catre o crestere a temperaturii cu 3-5 grade Celsius pana la sfarsitul secoului", a punctat reprezentantul WMO.

"N-a fost o surpriza ca 2019 a fost al doilea cel mai calduros an din istorie, natura ne-a reamintit constant ca trebuie sa tinem pasul", precizeaza Manuel PULGAR-VIDAL - Leader, WWF Global Climate & Energy Practice. "Este, mai degraba, un record doborat, nu un simplu record. Mesajul se repeta cu o regularitate sumbra, dar ritmul si amploarea actiunilor pentru abordarea schimbarilor climatice sunt silentioase si departe de necesitate", spune si Chris RAPLEY - Professor of Climate Science, University College London.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 17.01.2020

Cele mai recente stiri:
» Schimbari climatice: Bangkok, Amsterdam si Melbourne se vor confrunta cu "cele mai mari riscuri aduse de incalzire globala"
» SUA: O companie de asigurari foloseste tehnologia IoT pentru a lansa o polita inteligenta pentru locuinta
» Indonezia: Jakarta se scufunda dupa un nou episod de inundatii severe care au paralizat orasul
» Guy Carpenter va folosi modelul de catastrofe naturale conceput de KCC
» Grupul ALLIANZ, cel mai ridicat profit operational din istorie, in 2019
» 9 morti, peste 110 raniti si mai bine de 1.000 de cladiri prabusite dupa cutremurul inregistrat duminica, la granita dintre Turcia si Iran
» Companiile de servicii financiare din intreaga lume se asteapta la o adoptare in masa a Inteligentei Artificiale
» O companie filipineza te asigura impotriva riscului de... a fi parasit de partenerul de cuplu
» GlobalData: Noi oportunitati pentru asiguratori, in conditiile in care economia de tip sharing va continua sa se dezvolte
» ONU: Schimbarile climatice ameninta viitorul tuturor copiilor


Create AccountLog In Your Account