Ora de Risc: Cat de usor le este clientilor sa acceseze o asigurare de sanatate?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
09.09.2020
Emisiunea Ora de Risc by XPRIMM a revenit, marti - 8 septembrie a.c., in studioul RFI Romania. In cadrul acesteia, Sergiu COSTACHE - XPRIMM Asigurari & Pensii - i-a avut ca invitati pe Nicolae TROFIN - membru in Directoratul SIGNAL IDUNA Romania -, Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker - si Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor).

AUDIO:

"In aceasta perioada romanii au fost mult mai interesati de asigurarile private de sanatate, ca urmare contextului creat de pandemie, dar si din cauza faptului ca serviciile publice de sanatate au fost destul de greu de accesat in aceste luni. Aceasta perioada ne-a facut pe toti sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra, la sanatatea celor dragi, a familiei, a prietenilor, motiv pentru care romanii sunt mai interesati de acest tip de asigurare", a afirmat Mihaela CIRCU.

In cazul SIGNAL IDUNA cum au evoluat subscrierile de asigurari de sanatate in acest an?

"Ma bucur nespus ca subiectul referitor la sanatate este din ce in ce mai discutat nu numai in randul clientilor, dar si la radio si in mediul online, pentru ca sanatatea este un lucru foarte important in viata fiecarui om", a declarat Nicolae TROFIN.

"Referindu-ma la asigurarile de sanatate si ce se intampla in ultima perioada din cauza pandemiei, pot sa va spun ca aceasta situatie neprevazuta ne-a facut sa constientizam ca traim intr-o realitate care se transforma in obisnuinta pentru toti. Observam o crestere a nivelului de interes din partea clientilor noi, care pana acum nu faceau decat sa se informeze, iar in momentul de fata incep sa intre intr-o discutie mai accentuata cu noi. Practic, clientii noi sunt mai interesati, iar clientii existenti incep sa solicite dezvoltarea unor pachete adaugand beneficii suplimentare", a adaugat oficialul Nicolae TROFIN.

SIGNAL IDUNA Romania a incheiat primele sase luni ale anului 2020 cu o cifra de afaceri de peste 57,4 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul de asigurati raportat la finalul primelor sase luni din 2020 se ridica la peste 180.000 de persoane, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 64%, dintre care 88% sunt contracte corporate, restul fiind asignate segmentului de retail.

Nicolae TROFIN a explicat ca le este usor clientilor sa incheie asigurari de la SIGNAL IDUNA: "O asigurare de sanatate inseamna o interactiune cu unul dintre reprezentantii nostri sau accesarea magazinului nostru online pentru partea de persoane fizice. Aici sunt doua elemente importante: asigurarile de sanatate care sunt destinate publicului larg, adica persoanelor fizice care vor sa-si asigure propria persoana sau familia, iar pentru acestea paleta noastra de asigurari merge de la asigurarea de spitalizare, pana la o asigurare de cancer sau o polita completa pentru orice eveniment medical, si clientii pot merge catre brokerii nostri colaboratori - avem o retea nationala, care a intrrat intr-un program special de pregatire - sau pot accesa platforma online pentru achizitia asigurarilor. Al doilea aspect este pentru persoane juridice, unde avem nevoie de o consiliere mult mai complexa - trebuie sa sti ce riscuri incluzi in asigurarea respectiva, de la medicina muncii pana la asigurarea de boli grave - si atunci e nevoie de o discutie cu un consultant, iar consultantii nostri care fac parte din retele de brokeri sunt foarte bine pregatititi in a aborda aceste subiecte cu persoanele juridice. Ramanem in continuare un asigurator pe zona de sanatate care se bazeaza mult pe parteneriatele noastre cu brokerii, atat la nivel de persoane fizice, cat si la nivel de persoane juridice. Pe partea de persoane fizice facem pasi cu aceasta digitalizare, oferind o experienta online 100%".

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 perceptia romanilor privind asigurarile de sanatate?

"In acest context al pandemiei, clientii nostri au inceput sa gandeasca in 3D: des, departe si diferit. Isi pun mai des focusul si atentia pe propria persoana. Daca inainte autoturismul familiei era, in primul rand, asigurat, poate dupa aceea locuinta si daca mai exista in buget o suma disponibila intra in atentia familiei si o asigurare de sanatate sau de viata, acum, in acest context in care vedem ce se intampla in sistemul public de sanatate, clientii au inceput sa isi faca calculele altfel si sa-si dea seama ca de fapt, in primul rand, este importanta familia si propria persoana. Atunci au venit si au au spus "ce puteti sa ne oferiti, care este oferta, ce putem obtine in plus cu bugetul pe care-l avem". De obicei, in acest moment, produsele ofera, in primul rand, indemnizatii pentru zile de spitalizare in cazul COVID-19, pentru ca tratamentul se desfasoara si se aplica in spitalele de stat; ca atare, asiguratorii privati ofera clientilor nostri produse in baza carora pot sa ofere si 500 de lei pe zi de spitalizare (sumele difera, in functie de produse). Bineinteles, in cazul angajatorilor beneficiile pot fi mult diferite (fata de clientii persoane fizice - n.red.) si exista interes un interes major din partea companiilor pentru ca imbolnavirile provoaca disfunctionalitati nedorite si atunci angajatorii incearca sa ofere angajatului, respectiv echipei, ceva in plus - aceasta asigurarea COVID", a declarat Cerasela CHIRIAC.

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul primului trimestru din 2020 prime brute subscrise in valoare de aproximativ 142 milioane lei, in crestere cu 53% fata de anul precedent, potrivit raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications! Numarul contractelor in vigoare la finalul lunii martie 2020 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 395.328.

Inregistrarea AUDIO a emisiunii Ora de Risc poate fi ascultata si AICI.

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

Sursa foto: rawpixel.com

Video