Romania

PAID Romania a achitat cu 60% mai multe daune ca urmare a dezastrelor naturale din 2019


Anul 2019 a adus pentru PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale o crestere de peste 60% a volumului de daune platite fata de anul precedent, ca urmare a producerii unor inundatii, alunecari de teren sau cutremure.

Astfel, despagubirile achitate au insumat, anul trecut, aproximativ 5,35 milioane de lei, fata de 3,33 milioane de lei in 2018.

Si numarul caselor asigurate a crescut usor. La sfarsitul lunii decembrie 2019 erau active la nivel national 1.731.965 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor PAID, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, dupa ce in urma cu un an erau active 1.704.634 polite. In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 19,18%.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 991.633, in timp ce pentru case erau valabile 713.001 polite.

Conform PAID, 75,1% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 93,5% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 6,5% pentru locuintele de tip B.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Astfel, pentru o informare mai buna a populatiei a fost lansata campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, alaturi de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare si PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

Amintim ca, in prezent, exista o propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD). Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea riscului de furtuna, liberalizarea accesului in actionariatul PAID, dar si liberalizarea distributiei, precum si eliminarea amenzilor.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 14.01.2020

Cele mai recente stiri:
» Noua editie a XPRIMM Insurance Report este acum LIVE!
» VIDEO: Asiguratorii ar putea plati circa 15 milioane de lei in urma fenomenelor atmosferice din iunie
» VIDEO: PAID a avizat 200 de dosare de dauna dupa inundatiile din iunie si a rezervat un milion de lei
» Eurostat: Peste 1.800 de romani si-au pierdut viata in accidentele rutiere din 2018
» VIDEO: Cum convingem romanii sa-si asigure locuintele? Principalele declaratii din dezbaterea XPRIMM Time for Business
» Incep inscrierile la Programul de Masterat de Tehnici Actuariale! Examenul de admitere, exclusiv online
» Digitalizarea si procesele de invatare - noi programe de pregatire profesionala in asigurari
» Serviciul de Ambulanta Caras-Severin aloca aproape 1 mil. lei pentru asigurari auto
» INFOGRAFIC: Peste un sfert dintre romani sunt mai interesati de asigurarile de sanatate ca urmare a pandemiei COVID-19
» Dezbatere XPRIMM Time for Business: Cum convingem romanii sa se asigure?


Create AccountLog In Your Account