Plus de castiguri pentru brokeri si agenti

Data articol
21.12.2004
Brokerii si agentii de asigurare vor obtine, incepand cu anul viitor, venituri mai mari din vanzarea politelor de asigurare RCA. Potrivit reglementarilor in vigoare, recent emise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), nivelul maxim al cheltuielilor de achizitie, respectiv comisioanele, nu va depasi 15%, diferentiat pentru agentii si brokerii de asigurare si se va aplica asupra primelor efectiv incasate.
Comisioanele pe care brokerii si agentii de asigurare le vor incasa in 2005 din vanzarea politelor RCA sunt sensibil mai mari comparativ cu cele din 2004, care au fost limitate la 5% pentru agentii de asigurare si 8% pentru societatile de brokeraj.
"Majorarea comisioanelor este un lucru bun si cred ca s-a ajuns, astfel, la un nivel corect", ne-a declarat domnul Adrian BUNEA, Director General, AB Broker.
Aceasta crestere s-ar putea concretiza intr-o sporire a interesului brokerilor de a intermedia polite de asigurare de tip RCA si, implicit, la o majorare a competitiei pe piata de brokeraj. In opinia domnului BUNEA, circa 30%-40% din primele subscrise pentru asigurarile RCA sunt, in prezent, intermediate de companiile de brokeraj. Perspectiva unor venituri in crestere i-ar putea determina pe unii brokeri cu un portofoliu format preponderent din asigurari facultative sa manifeste un interes crescut si pentru asigurarile RCA. "Avand in vedere cresterea comisioanelor acordate brokerilor, s-ar putea ca si acele companii care pana acum au intermediat majoritar polite de asigurare facultative, sa fie interesate sa practice RCA", apreciaza doamna Ileana STOIAN, Director General, SILGA Asigurari.
Totodata, un interes crescut ar putea veni si din partea companiilor de asigurare care vor fi interesate sa atraga si sa lucreze cu cat mai multi agenti si brokeri de asigurare. "Este posibil ca societatile de asigurare sa incerce sa atraga cat mai multi brokeri de asigurare si agenti pentru a castiga si a mentine o cota cat mai mare din piata asigurarilor de RCA", subliniaza doamna STOIAN.
oana.scintee@mxp.ro
Video