Polonia respinge asigurarile medicale de calatorie emise in Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
14.12.2020
Ambasada Poloniei la Chisinau nu mai accepta, incepand cu data de 1 decembrie asigurarile medicale de calatorie in strainatate emise de companiile din Republica Moldova, pentru persoanele care depun documentele pentru viza atunci cand vor sa plece in Polonia, conform unui anunt transmis de institutie.
PROMO
"Ambasada Republicii Polone la Chisinau informeaza ca de la 1 decembrie 2020, s-au schimbat conditiile care trebuie sa indeplineasca asigurarea medicala de calatorie pentru strainii care solicita o viza nationala", anunta institutia.

Astfel ca, "asigurarea medicala de calatorie indeplineste noile cerinte daca prevede raspunderea asiguratorului pentru suma asigurarii, minim 30.000 euro, este valabila pentru intreaga perioada planificata de sedere a strainului pe teritoriul Republicii Polone si acopera toate cheltuielile care pot aparea in perioada sederii strainului pe acest teritoriu in cazul: necesitatii urgente a calatoriei de intoarcere din motive medicale, este necesara asistenta medicala urgenta, tratament de urgenta in spital sau deces", adauga Ambasada Poloniei in anuntul transmis.

De altfel, conform documentului, si pentru asiguratori s-au schimbat conditiile care trebuiesc indeplinite, astfel ca acesta se obliga sa acopere costurile serviciilor de sanatate prestate asiguratului direct entitatii care furnizeaza aceste servicii - pe baza facturii emise si asigura un un serviciu de alarma 24/7 care primeste rapoarte despre intamplari supuse raspunderii asiguratorului.

Potrivit unor surse din piata de asigurari, cele mai afectate vor fi persoanele care depun documentele de eliberare a vizei de munca, dar si studentii.

"Cei mai afectati vor fi studentii si persoanele care pleaca in Polonia la munca, pentru ca fara asigurarea medicala, dosarul de aplicare pentru viza va fi respins. Credem ca decizia este una nefavorabila atat pentru cetateni, cat si pentru piata de asigurari, intrucat acest anunt va conduce la o scadere a gradului de incredere a consumatorilor pentru sectorul de asigurari", spun sursele xprimm.md

Conform raportului publicat de Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) privind activitatea pietei dupa primele noua luni din 2020, asigurarile medicale valabile in afara granitelor Republicii Moldova au totalizat 76,17 milioane lei.

Video