Proiectul de lege ce prevede digitalizarea procesului de emitere a politelor RCA, adoptat in lectura finala

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
07.07.2022

Polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) va putea fi perfectata si online in Republica Moldova. In acest sens, deputatii au votat joi, 7 iulie 2022, in lectura a doua, proiectul de modificari la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule, Codul Contraventional si Legea cu privire la prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

PROMO

Amendamentele au drept obiectiv digitalizarea procesului de emitere a politelor RCA. Astfel, incheierea prin mijloace electronice a contractelor RCA si plata online a primei de asigurare aferente vor contribui la facilitarea procesului de achizitie a politelor RCA de catre conducatorii auto, reducerea duratei de contractare a serviciului dat, precum si dezvoltarea canalelor online de distributie a serviciilor de asigurare.

Proiectul de lege mai prevede eliminarea obligativitatii emiterii documentelor (polita de asigurare de raspundere civila auto, contractul) pe suport de hartie, constatarea momentului incheierii contractului de asigurare din momentul de plata a primei de asigurare, in cazul lipsei semnaturii electronice.

De asemenea, proiectul contine precizari legate de cadrul metodologic de calculare si aplicare a primelor de asigurare aferente asigurarii obligatorii RCA interna si externa.

Legea va intra in vigoare din data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Video