Proiectul de lege prin care statul va achita 70% din prima de asigurare a agricultorilor a fost aprobat

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
21.07.2020
Guvernul din Republica Moldova a aprobat marti, 20 iulie, a.c. proiectul de lege prin care statul va achita 70% din prima de asigurare a agricultorilor in caz de calamitati naturale. Nivelul de subventionare a primei de asigurare a fost majorat de la 50% la 70%, iar bugetul necesar pentru acoperirea cotei subventionate a primelor pentru anul 2021 este estimat la 3,5 milioane lei.
PROMO


Proiectul urmeaza sa fie remis spre examinare in Parlament.

Pe langa majorarea plafonului de subventionare, proiectul mai are in vedere si extinderea domeniului de actiune al legii prin oferirea posibilitatii de asigurare subventionata atat a cantitatii, cat si a calitatii recoltei culturilor agricole.

In sedinta de Guvern, ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului, Ion PERJU a mentionat ca proiectul de lege are drept scop stimularea accesului fermierilor la asigurarile in agricultura.

"Aceasta propunere vine in contextul in care producerea riscului asigurat nu conduce de fiecare data la pierderi cantitative de recolta, fiind afectata doar calitatea acesteia. Astfel ca, asiguratorul refuza plata despagubirilor producatorului agricol, atat timp cat asigurarea a acoperit doar pierderi cantitative de recolta", a subliniat ministrul.

De asemenea, proiectul de lege vizat isi propune stimularea creditarii fermierilor prin acordarea posibilitatii achitarii primei de asigurare de catre beneficiarul asigurarii. Beneficiari ai asigurarilor pot fi atat bancile comerciale cat si furnizorii de produse de uz fitosanitar, de seminte, servicii agrotehnice si transport, care in raporturile comerciale devin creditorii producatorului agricol si au interes in obtinerea de catre acesta a recoltei asigurate si stingerea creantelor. In special, in situatia in care se produce riscul asigurat, acesta are garantia ca isi va satisface creanta din suma despagubirii de asigurare, ceea ce il motiveaza pe creditor sa achite prima de asigurare in interesul asiguratului.

Totodata, proiectul prevede extinderea listei de obiecte si riscuri a caror asigurare urmeaza a fi subventionata (sanatatea animala, pestii); reglementarea unei modalitati clare de calcul al sumei asigurate si a despagubirii de asigurare; eliminarea lacunelor depistate si ajustarea terminologiei utilizate la prevederile Codului civil modernizat.

Video