Proiectul de lege privind activitatea de asigurare si reasigurare a fost aprobat

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
04.12.2020
Proiectul de lege privind activitatea de asigurare si reasigurare, elaborat de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF), a fost aprobat in prima lectura, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului, anunta Autoritatea printr-un comunicat de presa.
PROMO
Documentul transpune in mare masura Directivele europene in materie de asigurari, mai cu seama cerintele Directivei Solvency II.

Proiectul legii reitereaza actualele reguli de reglementare si supraveghere, mai mult acesta vine cu noi cerinte in materie de adecvare a capitalului, guvernanta corporativa si gestionare a riscurilor. Accentul se pune pe sporirea responsabilitatii managementului corporativ pentru a asigura activitatea eficace a companiilor de asigurari conform normelor de transparenta, inclusiv referitor la solvabilitatea si situatia financiara a acestora.

Proiectul transpune Pilonul II si Pilonul III din Directiva Solvency II, Pilonul I urmand a fi implementat pe masura maturitatii si consolidarii pietei. Noua lege va intra in vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicarii, iar asiguratorii au la dispozitie circa doi ani pentru a se conforma cerintelor de capital (1 ianuarie 2023).

"Reforma cadrului juridic, prin pachetul de acte normative preconizate ofera o oportunitate, o sansa de modernizare de anvergura a sistemului institutional in domeniul asigurarilor, respectiv o aliniere a sectorului in cauza la standardele de specialitate si bunele practici. Consideram ca este un moment absolut oportun de a implementa un nou cadru regulator care nu va afecta capacitatea majoritatii participantilor pietei de a face fata cerintelor prudentiale. Mai mult, dupa o perioada de instabilitate, aceasta restartare confera un mediu propice pentru un "new normal" - prin implicarea unor noi modele de business care sa le asigure continuitatea, stabilitatea, profitabilitatea si misiunea sociala, care sa incurajeze inovatia si noile solutii tehnologice si, totodata, sa aplice protectia clientilor. Noul cadru de reglementare va fi implementat gradual si nu alimenteaza careva premise asociate unui "soc" pentru entitati, adecvarea la capital avand un orizont previzibil", a precizat presedintele CNPF, Valeriu CHITAN.

In incheierea prezentarii proiectului de lege, raportorul, presedintele CNPF, a mai mentionat ca reforma cadrului de reglementare si supraveghere a asigurarilor nu se limiteaza doar la acest proiect de lege. Complementar acestuia vor urma acte normative secundare (departamentale), cum ar fi regulamentele in materie de: sistemul de guvernanta si functiile critice, inclusiv functiile-cheie; limita minima a ratei de solvabilitate, a coeficientului de lichiditate si metodologiile de calculare a acestora; metodologia de calculare, de evaluare si de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale/de viata; forma si continutul informatiilor/datelor dezvaluite; redresarea financiara a societatilor aflate in dificultate si administrarea speciala.

Video