Stiri externe

PwC: Re/asiguratorii considera ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare tot mai mare


Amenintarea pe care o reprezinta schimbarile climatice pentru pietele de re/asigurari este considerata tot mai importanta, existand deja voci in industrie care considera ca riscurile ar putea deveni neasigurabile, in timp ce alte voci subliniaza ca incertitudinea asociata acestui risc prezinta un impact puternic asupra modelelor de tarifare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de PwC si CSFI (Centre for the Study of Financial Innovation), al carui obiectiv este cel de a identifica riscurile emergente, in crestere si tot mai amenintatoare, asa cum sunt percepute de catre sectorul de re/asigurari.

Dupa cum era de asteptat, schimbarile climatice sunt percepute drept o amenintare tot mai mare pentru sector, iar studiul subliniaza ca aceasta tendinta ascendenta este data, in mare masura, si de pierderile uriase provocate in ultimii doi ani de dezastrele naturale inregistrate la nivel global. Riscul a fost indicat, de cele mai multe ori, de catre industria de reasigurari si de industria de asigurari generale, dar ar fi fost mult mai amenintator, daca, potrivit sursei citate, si industria de asigurari de viata ar fi considerat ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare extrem de importanta.

In ciuda acestui fapt, schimbarile climatice ocupa, per ansamblu, locul al saselea in topul celor mai mari riscuri pentru re/asiguratori, revenind dupa 12 ani in acest top, ceea ce spune multe despre importanta acestui risc. Companiile de asigurari specializate pe segmentul Property & Casualty sustin ca schimbarile climatice sunt al treilea cel mai amenintator risc, in vreme ce reasiguratorii il plaseaza cu un loc mai sus, fiind devansat doar de riscul cibernetic. Pentru brokeri, schimbarile climatice reprezinta al cincilea cel mai amenintator risc la adresa industriei.

O clasificare pe regiuni arata ca America Latina plaseaza schimbarile climatice pe locul al patrulea in topul celor mai importante riscuri, in vreme ce SUA, Europa si Asia trimit acest risc pe locul al saptelea. Potrivit sursei citate, schimbarile climatice nu erau percepute ca fiind atat de amenintatoare intrucat erau privite ca un risc pe termen lung. Dezastrele naturale inregistrate, la nivel global, in ultimii ani au facut ca riscul schimbarilor climatice sa fie perceput drept o amenintare tot mai mare, tot mai reala si, totodata, una pe termen mediu, nu lung, care trebuie abordata cat mai curand posibil.

Unele voci sustin ca schimbarile climatice ar putea face ca unele riscuri sa fie extrem de greu de asigurat, daca nu chiar imposibil. In plus, tarifele de reasigurare ar putea produce, in viitorul apropiat, un adevarat soc la nivelul industriei, daca schimbarile climatice genereaza tot mai multe fenomene meteo extreme si, implicit, pierderi tot mai mari pentru industria de re/asigurari. Unii dintre participantii la studiul realizat de PwC au declarat ca, drept raspuns la amenintarea reprezentata de schimbarile climatice, si-au schimbat atat modelele de business, cat si strategiile.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 14.06.2019

Cele mai recente stiri:
» Raport insurtech: COVID-19 accelereaza cererea de capabilitati digitale
» Barbatii isi asuma mai multe riscuri de calatorie si achizitioneaza mai multe asigurari travel decat femeile
» ALLIANZ va achizitiona 5 asiguratori P&C din Africa de Est, in cadrul unei tranzactii de 100 de milioane de dolari
» Probabilitatea achizitionarii de asigurari cyber, pe fondul pandemiei COVID-19, mai mare in randul companiilor mici si mijlocii
» KPMG: COVID-19 declanseaza investitii imense in tehnologie
» Munich Re si CoreLogic, parteneriat pentru modelarea riscului climatic
» COVID-19 a schimbat, la nivel global, perceptiile cu privire la asigurarile de viata si de sanatate
» Polonia: PZU a lansat o asigurare de raspundere civila pentru biciclisti si utilizatori de scutere
» Piata de asigurari din Georgia - live pe YouTube XPRIMM TV, miercuri, 30 septembrie
» Polonia: PZU Auto Ochrony Prawna, un nou serviciu pentru flote auto si clientii de leasing


Create AccountLog In Your Account