Romania

Rata combinata a daunei RCA a urcat la peste 117%, dar pretul politei ar putea scadea


Rata combinata a daunei pe clasa 10 - RCA si CMR - a urcat la 117,05% dupa primele sase luni ale anului 2019, fata de 107,61% in urma cu un an si 98,97% in S1 2017. In acelasi timp, dauna medie pe segmentul RCA s-a majorat cu 11,7%, la 8.424 lei, conform datelor raportate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Tot ASF a publicat joi noile tarife de referinta pentru politele RCA. Acestea indica o scadere de circa 7% a tarifelor pentru segmentul autoturisme - persoane fizice. Astfel, cel putin pentru unele categorii de soferi este posibil ca, in perioada urmatoare, tarifele RCA sa fie mai mici.

Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF, a mai aratat ca mai mult de jumatate dintre autovehiculele detinute de persoanele fizice se afla incadrate in clasa de bonus maxim - B8, ceea ce inseamna o reducere cu 50% a tarifului politei RCA.

In acelasi timp se observa o crestere semnificativa a tarifelor pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc.

"In ceea ce priveste tariful mediu de referinta pentru persoanele juridice, nu au fost inregistrate variatii semnificative fata de perioada anterioara, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfa. As putea remarca faptul ca pentru camioanele cu o capacitate mai mare de 16 tone, tariful de referinta a scazut cu 1% fata de cel din perioada anterioara", a spus Cristian ROSU.Piata RCA din Romania a crescut cu 4% in primele sase luni din 2019, pana la aproximativ 1,91 miliarde de lei, aceasta fiind controlata de doi jucatori, cu o cota de 70%. Pe parcursul primului semestru din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, prima medie a inregistrat o crestere cu aproximativ 2% - la 617 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 11,7% - la 8.424 lei.

Mai jos regasiti tarifele de referinta pentru toate categoriile de soferi si vehicule:

PERSOANE FIZICE

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - PF

Autovehicule pentru transportul bunurilor - PFRemorci si semi-remorci - PFTractoare rutiere - PFMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - PFAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc. - PFPERSOANE JURIDICE

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - PJAutovehicule pentru transportul bunurilor - PJRemorci si semi-remorci - PJTractoare rutiere - PJMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - PJAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc. - PJPERSOANE FIZICE si JURIDICE - Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 11.10.2019

Cele mai recente stiri:
» #treazlavolan: 6 sfaturi pentru calatoria cu masina personala pe timpul starii de alerta
» VIDEO: Cine plateste nota cand... tu gresesti? O discutie despre un cocktail de asigurari obligatorii
» Viata proceselor in si dupa pandemie
» Cele mai importante temeri la nivel global: Recesiunea, somajul, inca o pandemie si masurile protectioniste
» Adrian MARIN: Daunele auto pun o presiune constanta pe profitabilitate
» Exercitiu privind modul de interventie in cazul unui atac informatic
» Societatea de Transport Bucuresti are un buget de 12,4 mil. lei pentru asigurari RCA si CASCO
» Dezbatere online XPRIMM: Daunele auto - impuls spre digitalizare
» UNSAR prezinta realitatea indicatorilor asigurarii RCA
» Agentii si brokerii de asigurari pot lua bani prin IMM Invest


Create AccountLog In Your Account