Reprezentantii companiilor de asigurari, instruiti cu suportul USAID in gestionarea eficienta a riscurilor

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
02.12.2020
Reprezentanti din cadrul a sase companii de asigurari au participat, timp de doua zile, la un program de instruire online privind gestionarea eficienta a riscurilor aferente activitatii de asigurare si reasigurare, conform unui anunt transmis de Comisia Nationala a Pietei Asigurarilor (CNPF).
PROMO
Instruirile au fost organizate de catre CNPF in cooperare cu reprezentantii proiectuluiTransparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA), implementat cu sprijinul financiar al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Conform documentului, scopul programului de instruire a fost de a analiza mecanismele utilizate de catre autoritatile nationale pentru asigurarea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea sectorului de asigurari. Subiectul este actual in contextul prevederilor noului proiect de Lege privind activitatea de asigurare si reasigurare, care urmeaza sa fie adoptat de catre Parlament in viitorul apropiat.

Impreuna cu Holly BAKKE, expert international in asigurari si consultant cu o experienta de peste 15 ani in domeniul reglementarii pietelor financiare emergente, participantii au avut ocazia sa afle despre importanta gestionarii riscurilor si eficientizarii controalelor interne.

Tot in acest context, a fost evocata importanta elaborarii si implementarii unor strategii si politici interne de gestionare si evaluare a riscurilor, precum si necesitatea desemnarii unor persoane responsabile pentru gestionarea riscurilor potentiale si determinate. Potrivit expertului international, implementarea recomandarilor formulate este primordiala pentru mentinerea solvabilitatii companiilor din sectorul asigurarilor, contribuind, totodata, si la eficientizarea activitatii in acest domeniu.

"Pentru majoritatea participantilor, si in special companiile cu capital autohton, managementul riscurilor reprezinta un domeniu complet nou. Prin urmare instruirile la subiect sunt binevenite acum cand sectorul se pregateste de trecerea la un nou cadru legal", a opinat unul dintre participanti.

De asemenea, in cadrul discutiilor interactive, participantii au impartasit unele dintre provocarile cu care se confrunta companiile de asigurari, dar si practicile curente.

Un sistem eficient de management al riscurilor ofera certitudine autoritatii de supraveghere ca participantii pietei mentin un nivel inalt si stabil al solvabilitatii. In rezultat, acest fapt poate creste profitabilitatea sectorului fiind atractiv pentru noi investitii.

Video