Reuters: Asiguratorii de viata isi adapteaza modelele de risc de pandemie, dupa cresterea despagubilor

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
14.01.2022

O pandemie de coronavirus care sa dureze 5 ani, o alta pandemie peste un deceniu si variante tot mai transmisibile se numara printre scenariile pe care le prevad asiguratorii de viata, dupa ce despagubirile pe care le-au achitat, in 2021, pe fondul pandemiei COVID-19 au fost mai mari decat se asteptau, subliniaza Reuters, intr-un articol semnat de Carolyn COHN si Noor Zainab HUSSAIN.

PROMO

Industria globala a asigurarilor de viata a fost afectata, in primele 9 luni ale anului 2021, de cereri de despagubire in valoare de 5,5 miliarde USD, comparativ cu 3,5 miliarde USD in intreg anul 2020, potrivit unui raport al brokerului de asigurari HOWDEN, prezentat la inceputul anului 2022, in timp ce industria se astepta la plati mai mici pe fondul implementarii campaniei de vaccinare.

"Cu siguranta, am platit mai mult decat am anticipat la inceputul anului trecut", a declarat Klaus MILLER - Member of the Board, Hannover Re.

Cresterea numarului de cereri de despagubire s-a datorat, in mare parte, aparitiei variantei Delta, de doua ori mai transmisibila si mai susceptibila sa duca la spitalizare decat tulpina originala de coronavirus.

Cererile de despagubire au crescut cel mai mult in SUA, India si Africa de Sud, din cauza variantelor mai letale si a cresterii numarului de decese sau de imbolnaviri in randul grupurilor mai tinere si nevaccinate.

Asiguratorul olandez AEGON, care isi desfasoara doua treimi din afaceri in SUA, a aratat ca despagubirile sale in SUA, in T3 2021, au reprezentat 111 milioane USD, in crestere de la 31 milioane USD in 2020.

De asemenea, asiguratorii americani MetLife si Prudential Financial au declarat ca cererile de despagubire pe segmentul de asigurari de viata au crescut. In Africa de Sud, Old Mutual a folosit, pentru plata cererilor de despagubire, mai mult din provizioanele sale pentru pandemie, iar reasiguratorul Munich Re si-a majorat, pentru 2021, estimarea despagubirilor de viata si de sanatate, pe fondul COVID-19, la 600 de milioane de euro - o crestere de 200 milioane EUR.

Natura pe termen lung a produselor de asigurare de viata - care dureaza, adesea, 20 de ani sau mai mult -, insemna ca primele nu surprind inca riscul ca decesele sau bolile pe termen lung provocate de COVID-19 sa ramana, probabil, mai numeroase decat se estimase anterior.

Actuarii spun ca despagubirile in crestere vor consuma capitalul pe care asiguratorii il pun deoparte pentru a asigura solvabilitatea.

In perioada initiala "de soc" a pandemiei, in 2020, populatia asigurata din SUA a inregistrat cu 12% mai multe decese decat media, potrivit unei cercetari LIMRA.

"Pentru industria asigurarilor, acest lucru nu este urias, deoarece avem rezerve. Intotdeauna incercam sa comparam noua varianta cu socul initial", a declarat Marianne PURUSHOTHAM - Chief Actuary, LIMRA.

Impactul pentru asiguratori, in 2020, a fost mai atenuat, deoarece decesele au avut loc, in principal, in randul persoanelor in varsta, care, de obicei, nu incheie asigurari de viata.

In timp ce pandemia continua sa surprinda, varianta Omicron devenind acum dominanta, asiguratorii, reasiguratorii si firmele specializate in modelarea riscurilor privesc spre viitor.

"Luam in considerare posibilitatile unor (variante) mai transmisibile si mai putin transmisibile. Nu putem spune in mod specific ce cale vom urma, dar incercam sa gasim intervalele posibile pentru a restrange cel putin rezultatele posibile", a declarat Narges DORRATOLTAJ - Scientist, AIR.

AIR ia in considerare blocajele periodice din intreaga lume si are in vedere, de asemenea, luarea in considerare a unei incertitudini mai mari cu privire la faptul ca guvernele vor continua sa impuna restrictii pentru a mentine ratele de transmisie la un nivel scazut si cu privire la disponibilitatea indivizilor de a se supune acestora, potrivit lui Narges DORRATOLTAJ.

Firma de modelare a riscurilor RMS a declarat ca modelul sau actualizat de proiectie COVID-19 a permis variantele, cum ar fi Omicron, care prezinta elemente de scapare a vaccinurilor, precum si variantele care ar putea eluda vaccinurile.

Reasiguratorul Swiss Re a declarat ca modelul sau de pandemie ia in considerare peste 20.000 de scenarii diferite. Acesta si-a actualizat modelul de risc in mod regulat, cu cele mai recente date privind testele, vaccinarea, infectia, spitalizarea si ratele de mortalitate.

Odata cu aparitia Omicron, un virus si mai transmisibil, Pfizer, producator al unui vaccin anti-COVID-19, a declarat ca nu se asteapta ca pandemia sa se reduca la o stare endemica la nivel mondial pana in 2024.

Modelul AIR anticipeaza ca pandemia, cauzata de un virus identificat prima oara in China, in 2019, ar putea dura 5 ani.

Excesul de decese ar putea continua, pe masura ce virusul devine endemic, similar cu gripa care provoaca multe decese in fiecare an, in ciuda vaccinurilor.

"Ne-am astepta sa vedem un oarecare (impact asupra cererilor de despagubire) pe termen mediu, de 5 pana la 10 ani", a subliniat Marianne PURUSHOTHAM - Chief Actuary, LIMRA.

Un numar mai mare de decese sau de boli pe termen lung va necesita ca asiguratorii sa puna deoparte mai multe rezerve pentru a plati despagubirile si ar putea sa-i forteze sa creasca primele.

De asemenea, expertii in riscuri de asigurare spun ca oportunitatile de transmitere intre oameni si animale, nivelul ridicat al calatoriilor in intreaga lume, cresterea urbanizarii si impactul schimbarilor climatice, cum ar fi despadurirea si tantarii purtatori de boli, inseamna ca pandemiile ar putea deveni mai frecvente.

"O noua epidemie de coronavirus este, intr-adevar, probabila in viitorul apropiat - in urmatorii 10 ani", a declarat Brice JABO - Principal Modeller, Life Risks, RMS -, referindu-se la epidemiile SARS, dar si MERS din Orientul Mijlociu, din ultimele doua decenii, ca fiind avertismente timpurii.

Potentialul ca un viitor focar de coronavirus sa devina din nou o pandemie ar depinde de transmisibilitatea acestuia si de puterea masurilor de combatere, mai spune Brice JABO.

Bruno LATOURRETTE - Chief Knowledge Officer, SCOR Global Life -, a declarat ca nu se astepta ca urmatoarea pandemie sa fie la fel de devastatoare precum COVID-19. "COVID... este furtuna perfecta cu contagiozitate pre-simptomatica, o letalitate care nu este prea mare pentru a conduce la masuri de toleranta zero super-puternice, o scadere a imunitatii si o transmisibilitate ridicata."

Detalii, AICI.

Video