Romania

Ritm alert de angajare in domeniul asigurarilor, in ultimul trimestru din 2017


Pentru trimestrul al patrulea din 2017, in sectorul "Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri" se prognozeaza un ritm de angajare alert. 27% dintre angajatorii din sector au intentia de a-si creste numarul de angajati (fata de 20% media nationala) si doar 5% planuiesc reduceri, cea mai scazuta pondere din toate sectoarele analizate si sub media nationala de 12% angajatori care planifica reduceri, se arata in Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Astfel, rezulta o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +24%. Perspectivele de angajare se imbunatatesc cu 17 puncte procentuale fata de trimestrul anterior (cand a fost de +7%) si sunt cu 18 puncte procentuale mai puternice decat in intervalul octombrie - decembrie 2016.1 din 5 angajatori vor face angajari


La nivel national, 1 din 5 angajatori din Romania planuieste sa-si sporeasca numarul de angajati in trimestrul IV, conform editiei aferente intervalului octombrie - decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. 20% dintre angajatori intentioneaza cresteri de personal, 12% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri si 66% nu au in vedere nicio schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +15%, cu 1 punct procentual mai puternica decat cea raportata in trimestrul III/2017 si cu 3 puncte procentuale mai robusta decat in trimestrul IV/2016.

"Prognozele sunt din nou pozitive, iar pentru al noualea trimestru consecutiv valorile sunt alcatuite din doua cifre, dar cresterea prognozata pentru trimestrul nu mai este la fel de omogena ca in trecut. Spre deosebire de intentiile formulate in trimestrele II si III ale lui 2017, cand angajatorii raportau intentii de angajare solide si pozitive indiferent de sectorul de activitate sau de regiunea geografica, in trimestrul IV sunt raportate intentii negative in doua sectoare: Energie electrica, apa, gaze si Transport, depozitare si comunicatii. De asemenea, in cinci din cele opt regiuni si cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii si-au temperat planurile de angajare in comparatie cu intervalul iulie - septembrie 2017. Astfel de semne de prudenta sporita sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare in schimbare, care poate determina angajatorii sa intre in expectativa, pana cand reusesc sa isi recalibreze bugetele si nevoile de personal," spune Igor HAHN, Country Manager, ManpowerGroup Romania.

Este de asteptat ca in urmatoarele trei luni numarul total de angajati sa creasca in opt din cele zece sectoare de activitate si in toate cele opt regiuni ale tarii. Planurile de angajare sunt mai robuste decat in trim. IV/ 2016 in sapte din cele zece sectoare de activitate si in cinci din cele opt regiuni, dar slabesc de fata de trimestrul III/2017 in cinci sectoare si cinci regiuni. Cel mai mare declin, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an, se inregistreaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea actuala de +2% este cu 21 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III /2017 si cu 23 puncte procentuale mai slaba decat in trim. IV/2016.

In schimb, imbunatatirile cele mai accentuate de la trimestru la trimestru si de la an la an sunt raportate de angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea Neta de Angajare de +24%. Perspectivele de angajare in acest sector sunt printre cele mai optimiste din tara, alaturi de cele raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea se ridica la +32% si de cei din sectorul Hoteluri si restaurante, unde se raporteaza o Previziune +19%.

La nivel regional, perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate in regiunile Bucuresti si Ilfov si Nord-Vest, unde Previziunile sunt de +17%, respectiv +15%. In aceste doua regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt insa mai slabe decat cele raportate in trimestrul precedent, cu 3, respectiv 7 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se inregistreaza insa in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare atinge +2%, slabind fata de trimestrul III/2017 cu 18 puncte procentuale.

Un climat de ocupare a fortei de munca la fel de lipsit de dinamism este prognozat si pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raporteaza o Previziune de +3%, care slabeste cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul III /2017, dar se imbunatateste cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul IV/2016.Rezultatele in functie de dimensiunea organizatiei arata ca in trei din cele patru categorii de organizatii angajatorii sunt optimisti. In categoria organizatii mari se raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +28%, care se consolideaza cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul III/2017 si cu 8 puncte procentuale fata de anul trecut. Angajatorii din micro-organizatii raporteaza insa o prognoza negativa de -1%, Previziunea slabind usor fata de perspectiva stationara din ultimul trimestru si mentinandu-se stabila in comparatie cu perspectivele raportate in trimestrul IV/2016.

* Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 19 iulie - 1 august 2017 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

ManpowerGroup este prezent in Romania de aproape 15 ani, sustinand performanta, cresterea si flexibilitatea a peste 500 de companii din toate regiunile si domeniile de activitate si conectand zeci de mii de candidati talentati si de profesionisti cu experienta la oportunitatile potrivite, prin brandurile Manpower, Experis, Proservia si ManpowerGroup Solutions.

Locuri de munca in asigurari si brokeraj

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinul a sute de candidati oferind oportunitati multiple de angajare, atat in industrie, cat si in domenii conexe pietei de asigurari, in conditiile in care anunturile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonati.

Atat anunturile de recrutare, cat si alte articole de specialitate, de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii sunt citite si de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn si Facebook, preponderent specialisti din piata asigurarilor si din domeniile financiare.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 12.09.2017

Cele mai recente stiri:
» Piata RCA a scazut in primul trimestru din 2018. Vezi cat a subscris fiecare asigurator!
» VIDEO: Costin TATUC: La volan, distragerea mixta a atentiei este cea mai periculoasa, mai ales cand se folosesc mijloacele de comunicatie
» Cati asigurati RCA au cumparat si clauza de Decontare directa?
» Studiu: 88% dintre agentiile de turism au asigurari de insolvabilitate si faliment
» Profit dublu pe piata de asigurari
» Gothaer: Crestere de 15% a subscrierilor pentru asigurarile travel
» VIDEO: Radu CRACIUN: Banii din Pilonul II sunt o proprietate privata!
» Angajatii din asigurari si pensii private au castigat, in medie, cu peste 1.000 lei mai putin in luna mai
» Piata de brokeraj scade usor in primul trimestru din 2018. MARSH urca pe prima pozitie
» Cum vor arata pensiile noastre?Create AccountLog In Your Account