Romania

Romania si alte 11 state membre UE vor colabora pentru reducerea la jumatate a deceselor si accidentelor grave pana in 2030


Douasprezece state membre ale UE isi unesc fortele pentru a impartasi idei inteligente de imbunatatire a sigurantei rutiere, initiativa facand parte dintr-un nou proiect finantat de Uniunea Europeana, intitulat "EU Road Safety Exchange", lansat recent la Bruxelles. Proiectul se va derula pe o perioada de trei ani si isi propune sa elimine diferentele in ceea ce priveste performanta in materie de siguranta rutiera intre statele membre ale UE.

Tarile participante la program sunt: Austria, Bulgaria, Franta, Grecia, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania si Suedia.

Expertii in transport din cele 12 tari vor lucra impreuna in incercarea de a determina cel mai bun mod pentru reducerea vitezei in trafic, construirea unei infrastructuri solide si imbunatatirea sigurantei tuturor participantilor la trafic din zonele urbane, inclusiv a pietonilor si biciclistilor.

Potrivit Comisiei Europene, desi siguranta rutiera s-a imbunatatit semnificativ in ultimele decenii, numarul mortilor si ranitilor grav pe drumurile europene este inca mult prea mare. In 2018, au fost peste 25.000 de victime din accidente rutiere, iar, desi acest numar este in scadere cu 21% fata de 2010, comparativ cu 2017 procentul de scadere este de doar 1%.

In ce priveste tara noastra, in 2018 au avut loc 30.202 accidente rutiere soldate cu 1.867 de decese, dintre care la nivel national, au fost inregistrate 190 de accidente rutiere grave, pe fondul adormirii in timpul conducerii autovehiculului, in urma carora 227 de persoane au fost ranite grav si 67 au decedat.

In acest context, APPA a lansat in vara acestui an a IV-a editie a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! care isi propune sa aduca in prim plan pericolele oboselii la volan, alaturi de sfaturile obisnuite de siguranta rutiera.

"La nivel national, la finele anului 2018, pe primul loc in ierarhia cauzelor generatoare de accidente grave, se afla indisciplina rutiera a pietonilor (19%), viteza neadaptata sau peste limita legala (18%), neacordarea prioritatii de trecere pietonilor sau vehiculelor (18% in total), indisciplina biciclistilor (9%) si nepastrarea distantei de siguranta in mers (4,6%)", a explicat Costin TATUC intr-un interviu acordat 1asig.ro.

De asemenea, pentru sporirea sigurantei in trafic, recent, Guvernul a adoptat, in cadrul sedintei din 12 august a.c., Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Prin aceasta, se introduc noi sanctiuni in cazul folosirii inadecvate de catre soferi a telefoanelor mobile sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, atunci cand se afla in timpul mersului.

Neatentia la volan, determinata in primul rand de utilizarea telefonului mobil de catre soferi, a fost tema principala a editiei de anul trecut a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!.


Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 11.10.2019

Cele mai recente stiri:
» Campania nationala "Totul despre... asigurarile de sanatate" se pregateste de lansare
» Numarul locuintelor asigurate a crescut in octombrie
» Societatea de Transport Public Timisoara cauta asigurator RCA pentru parcul auto
» ASF: 3 asiguratori RCA cumuleaza 75% din dosarele de dauna avizate. Afla care este durata medie de plata a pagubelor!
» VIDEO: Florina VIZINTEANU: Cand eram mica imi doream sa devin arheolog
» Vienna Insurance Group (VIG) si Wiener Stadtische se conecteaza cu Silicon Valley
» Autovehicule mai sigure in UE. Ce impact va avea asupra industriei de asigurari?
» BAAR a emis aproximativ 3.000 de certificate de daunalitate
» Buget de 2,7 mil. lei pentru asigurarea bunurilor si a afacerii C.N. Aeroporturi Bucuresti
» Cat au castigat angajatii din asigurari si pensii private in luna septembrie?


Create AccountLog In Your Account