S&P: Activele celor mai mari companii din lume sunt din ce in ce mai expuse riscului climatic

Autor
Alex SIMION
Data articol
20.09.2022

Peste 90% dintre cele mai mari companii din lume vor avea cel putin un activ foarte expus la impactul fizic al schimbarilor climatice pana in 2050, potrivit datelor si analizelor S&P Global.

PROMO

De la valuri de caldura la inundatii, fenomenele meteorologice extreme provoaca din ce in ce mai multe dezastre pe tot globul, fortand companiile si investitorii sa caute sa inteleaga si sa masoare mai bine riscurile la care sunt expuse activele lor.

In cazul in care omenirea continua pe aceeasi cale ca si pana acum si nu reuseste sa limiteze emisiile care dauneaza climei, 98% dintre cele mai mari companii - clasificate ca fiind cele din indicele S&P Global 1200 - ar putea fi foarte expuse pana in anii 2090, a adaugat acesta.

Cu toate acestea, in cazul in care se va atinge obiectivul Acordului de la Paris privind schimbarile climatice de limitare a incalzirii globale la mai putin de 2 grade Celsius, ponderea marilor firme cu active expuse unui risc fizic ridicat ar putea fi redusa la 39%.

"Investitorii si companiile cauta analize avansate pentru a raspunde impactului financiar al schimbarilor climatice. Esentiala in acest sens este capacitatea de a cuantifica acest impactul la nivel de active pentru a permite planificarea unor strategii de lucru", a declarat James McMahon, director executiv al The Climate Service, parte a S&P Global, intr-un comunicat.

Folosind modele climatice care utilizeaza fizica, chimia si biologia atmosferei, a solului si a oceanelor, S&P a precizat ca a reusit sa evalueze riscul a peste 20.000 de companii si peste 870.000 de locatii ale activelor, acordand fiecaruia un punctaj pe o scara de la zero la 100.

Pana in 2050, fiecare companie ar avea cel putin un activ cu un scor de peste 75, ceea ce inseamna ca este considerat a fi la un risc ridicat semnificativ de caldura extrema, frig extrem, incendii, inundatii, seceta si ciclon tropical.

Dupa ce acorda un punctaj unui activ pentru expunerea la riscuri fizice, S&P este in masura sa calculeze impactul financiar, permitand companiilor sa isi adapteze expunerea, a precizat aceasta.

"In termeni simpli, acest set de date permite companiilor si investitorilor sa isi inteleaga riscurile climatice - si, in mod vital, cat ar putea costa acestea", a declarat McMahon.

Video