Schimbari minime in ierarhia companiilor de asigurare din Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
05.04.2011
In ierarhia companiilor de asigurare din Moldova alcatuita dupa criteriul volumului de prime brute subscrise nu au intervenit schimbari intre primele sase societati de asigurare, potrivit cifrelor date publicitatii de autoriatea de supravhegere de la Chisinau.

Cu un volum al subscrierilor de 16 mil. EUR, prima pozitie revine companiei MOLDASIG - cu o cota de piata de 28,7%. A doua pozitie a fost detinuta de ASITO (20,9% din totalul pietei), in vreme ce a treia societate clasata este GRAWE CARAT Asigurari care, cu un volum al primelor brute subscrise de 6,4 mil. EUR, detine o cota de piata de 11,5%. Ca si la finalul anului 2009, pozitiile 4, 5 si 6 au revenit societatilor de asigurare DONARIS-GROUP, MOLDCARGO si ACORD-GRUP.

Se remarca performanta reusita de EUROASIG, societate care la finalul anului 2009 se regasea pe pozitia a zecea. Cu o crestere a subscrierilor (in euro) de peste 97%, societatea a urcat trei pozitii, ajungand in 2010 pe locul al saptelea. Totodata, EXIM-ASINT a intrat in TOP 10, plasandu-se pe locul 8, dupa ce cu un an in urma se situa pe locul 12.

In cazul MOLDOVA-ASTROVAZ, societatea a consemnat o scadere a volumului de prime subscrise de circa 27,3%, coborand pe pozitia a noua, dupa ce cu un an inainte se situa pe locul 7. Totodata, in pofida unei cresteri de peste 10% a subscrierilor, KLASSIKA Asigurari a coborat doua pozitii, incheind TOP 10 al companiilor de asigurare din Republica Moldova.

55,78 mil. EUR a fost valoarea totala a subscrierilor realizate de companiile de asigurare in anul 2010, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova, in crestere in moneda nationala in termeni nominali cu 12,5 puncte procentuale. In termeni reali, la o rata a inflatiei de 7,4%, dinamica pietei de asigurare s-a situat la 4,7%.Video