Sistem informatic si bonus-malus - provocarile anului 2011 pentru asiguratorii moldoveni

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
11.04.2011
Una dintre marile provocari ale anului in curs pentru autoritatea de supraveghere de la Chisinau o constituie implementarea sistemului informatic pentru politele de asigurare AORCA, "sistem ce urmeaza a fi implementat pe tot teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, toate societatile de profil care vor emite aceste tipuri de asigurari vor fi nevoite sa se conformeze cerintelor stabilite de legislatie", a precizat Aurica DOINA, Vicepresedinte CNPF, cu ocazia Seminarului "Asigurarile auto pe timp de criza" de la Chisinau.

Acest nou sistem informatic va facilita totodata introducerea bonus-malus, acesta avand ca scop principal disciplinarea conducatorului auto, prin acordarea de bonus sau malus in functie de istoricul de daune. "Viitorul pietei de asigurare auto depinde foarte mult de capacitatea noastra comuna de a dezvolta cele mai noi tehnologii", a incheiat Vicepresedintele CNPF.

"Datele statistice indica faptul ca numarul reclamatiilor este in crestere de la an la an pentru politele de asigurare de raspundere civila auto. Dintre acestea, majoritatea sunt solutionate si doar putin peste 5% ajung in instanta de judecata. Aceasta realitate denota faptul ca societatile de asigurare ar trebui sa isi imbunatateasca departamentele de control intern", a declarat Aurica DOINA.

"Cifrele indica pentru anul 2010 un numar de 444.000 contracte de asigurare obligatorie de raspundere civila, in usoara crestere fata de 2009, cand au fost incheiate 408.000 contracte. Daca analizam numarul de autovehicule inmatriculate in Republica Moldova sau al celor care au trecut inspectia tehnica periodica, gradul de cuprindere este destul de bun", a completat Vladimir STIRBU, Director, Directia Generala Supraveghere Asigurari, CNPF.

Potrivit Vicepresedintelui CNPF, populatia Republicii Moldova este informata intr-o buna masura in privinta atributiilor Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, numai in 2010 "acesta acordand despagubiri de 1,6 mil. MDL, pentru un numar de 52 de cazuri inregistrate".

Video