Soferii din Republica Moldova pot verifica online calculul primei de asigurare RCA si Carte Verde

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca DRAGOI
Data articol
17.02.2021
Comisia Nationala a Pietei Financiare a lansat calculatorul de prima pentru asigurarile RCA si Carte Verde, astfel ca soferii din Republica Moldova pot verifica din orice locatie sau de pe orice dispozitiv conectat la internet calculul primei.
PROMO


Conform CNPF, verificarea calculului primei de asigurare atat pentru RCA, cat si pentru Carte Verde se va face cu aplicarea clasei bonus-malus. Sistemul Bonus-Malus include 10 clas de Bonus si 6 clase de Malus.

"Instrumentele lansate ofera transparenta in procesul de calculare a primelor de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, asiguratii avand posibilitatea de a se informa asupra clasei bonus-malus in care sunt incadrati si cu tariful politei de asigurare de raspundere civila auto", anunta CNPF.

Aplicatiile online sunt accesibile si pot fi utilizate din orice locatie sau de pe orice dispozitiv conectat la Internet prin accesarea paginii web a autoritatii: www.cnpf.md la sectiunea "Sistem RCA Data" (Calculator prima de asigurare RCAI/Calculator prima de asigurare CV).

Calculele online sunt disponibile pentru persoanele fizice si cele juridice si afiseaza rezultatele in doar cateva secunde, printre criteriile de cautare fiind: Codul personal (IDNP)/Numarul de identificare de stat (IDNO) si Numarul certificatului de inmatriculare a autovehiculului.

Sistemul bonus-malus este utilizat la incheierea contractelor RCA pentru autovehicule inmatriculate in Republica Moldova si prevede un set de reduceri si majorari a primei de asigurare RCA in functie de istoricul daunelor asiguratului. Sistemul are drept scop stimularea conducatorilor auto disciplinati.

Video