Statistici: Cate accidente auto grave au avut loc in Republica Moldova in primele noua luni din 2020?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
08.01.2021
In primele noua luni din 2020 (1 ianuarie - 30 septembrie), s-au inregistrat 1419 accidente in traficul rutier, in urma carora 168 de persoane au decedat, iar alte 1609 au fost grav ranite, conform datelor din Sistemul informational automatizat Registrul de stat accidente rutiere (SIA RAR).
PROMO
Conform analizei pulicate de Inspectoratul General de Politie din Republica Moldova, comparativ cu perioada similara a anului precedent se observa o scadere de 25,8% a numarului de accidente, cu 15,58% a persoanelor decedate si, respectiv, cu 27,65% a persoanelor traumatizate.

Viteza neadecvata la conditiile de drum, principala cauza de producere a accidentelor

Potrivit datelor statistice, viteza neadecvata conditiilor situatiei rutiere ramane principala cauza care a dus la decesul a 78 de persoane si traumatizarea altor 510 in perioada analizata. Totodata, in crestere nesemnificativa au fost accidentele ca urmare starii de ebrietate a soferilor aflati la volanul masinilor (114 persoane ranite grav si 12 decese - in scadere cu 62,5% fata de 2019).

"Prin urmare, din cauzele identificate ca lideri, accidentele cu implicarea vehiculelor si pietonilor s-au redus considerabil comparativ cu perioada analogica a anului precedent, neacordarea prioritatii pietonilor si traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni", se precizeaza in raport.


Potrivit raportului, daca ne referim la dinamica lunara de comitere a accidentelor rutiere pe parcursul a celor noua luni ale anului 2020, se constata ca cele mai multe cazuri au fost inregistrate ca fiind produse in luna iulie - 216 cazuri, atestandu-se atingerea cotei de anul precedent, cand au fost inregistrate - 215 accidente.

In urma analizei indicilor supusi, la capitolul "numarul accidentelor rutiere inregistrate in dependenta de ziua producerii", s-a constatat ca pe parcursul perioadei de raport cele mai multe accidente au fost comise in zilele de sambata - 221 cazuri si luni - 205 cazuri. Comparativ cu perioada analogica a anului 2019, se identifica faptul ca, cel mai mare numar de accidente au fost comise in ziua de duminica a saptamanii - 297 cazuri, numarul acestora diminuandu-se in ziua de vineri - la 292 cazuri.

Conform datelor extrase din aceeasi sursa, la capitolul "numarul accidentelor rutiere comise in dependenta de intervalul de timp", inregistrate pe parcursul perioadei de referinta, se constata faptul ca, cele mai multe au fost comise in intervalul de timp 18:00-20:00 (198 cazuri).

Tot in aceasta perioada se mentine si nivelul ridicat al persoanelor decedate, fiind inregistrat decesul a 26 persoane. In acelasi timp s-a inregistrat o ascendenta semnificativa a persoanelor decedate cu -72,73% in perioada de la 10:00-12:00, constatanduse 6 decese comparativ cu 22 in anul 2019.

Video