Studiu UNSAR-IRES: 9 din 10 romani spun ca schimbarile climatice sunt reale

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
01.10.2020
90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale, conform celei mai recente cercetari sociologice realizate de UNSAR impreuna cu IRES. Procentul este similar cu cel care reiese din analizele facute si anul precedent, semn ca romanii continua sa se preocupe si in acest an de realitatea schimbarilor climatice.
PROMO
Rezultatele complete ale cercetarii urmeaza a fi facute publice in luna octombrie.

Fata de editia anterioara a studiului au avut loc modificari importante in perceptia romanilor atunci cand vine vorba despre tipul de schimbari climatice care ne afecteaza. Astfel, acum, cele mai mari ingrijorari sunt legate de: furtunile violente 29% (in scadere cu 4 puncte procentuale fata de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8pp fata de 2019); topirea ghetarilor 15% (-1pp); valurile de caldura 14% (-3pp); incendiile de vegetatie 9% (-5pp); inundatiile 8% (+2pp).

"Romanii continua sa fie constienti cu privire la efectele schimbarilor climatice. Ne dorim ca societatea si economia sa fie mai bine pregatite in fata riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale - care de multe ori sunt amplificate de schimbarile climatice. In acest context, asigurarile joaca un rol esential in protectia financiara a oamenilor si a companiilor in fata unor astfel de riscuri", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.Studiul mai releva si faptul ca romanii au luat o serie de masuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbari climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectiva a deseurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achizitia electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termica a locuintei (72%).

Sondajul IRES-UNSAR privind Evolutia perceptiei consumatorilor privind asigurarile de locuinte si noile riscuri generate de schimbarile climatice a fost realizat pe un esantion format din 1.181 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2020, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

Video