Turcia: Pool-ul de asigurari agricole a platit compensatii de peste 25 milioane USD, urmare a daunelor provocate de seceta

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
16.09.2021

TARSIM - Pool-ul de Asigurari Agricole din Turcia -, a achitat 214 milioane TRY (aproximativ 25,4 milioane USD) pentru pagubele provocate de seceta in peste 3.500 de localitati din Turcia, informeaza Middle East Insurance Review. De aceste plati, au beneficiat, pana in prezent, 14.213 producatori asigurati.

Despagubirile au fost achitate in baza unui sistem de asigurare a randamentului la nivel de localitate, care face parte din sistemul de asigurari agricole sprijinit de stat. Acest sistem de asigurare acopera pierderile directe care pot aparea intr-o localitate ca urmare a unor riscuri precum vant fierbinte, canicula, umiditate excesiva sau precipitatii severe.

In urma observatiilor de pe teren si a studiilor de determinare a randamentului efectuate de catre experti, TARSIM a stabilit ca, in 3.532 de localitati din 267 de districte din 44 de provincii din Turcia, randamentul a fost sub pragul prevazut in sistemul de asigurare.

Randamentul mediu al unei localitati se refera la randamentul determinat in baza datelor TUIK (Institutul de Statistica din Turcia) si TARSIM. Valoarea pragului de randament este determinata prin luarea a 70% din randamentul mediu al localitatii. Valoarea randamentului e determinata separat pentru fiecare cultura si pentru fiecare localitate, iar politicile sunt elaborate in consecinta. Mai mult, fermierul asigurat nu este obligat sa depuna o cerere de despagubire.

Ca urmare a determinarilor de randament efectuate de catre expertii in daune, in parcelele de referinta apartinand localitatii, daca randamentul mediu realizat al localitatii respective este mai mic decat pragul stabilit, toti producatorii acoperiti prin sistemul de asigurare a randamentului in caz de seceta sunt despagubiti.

 

Video