UE acorda asistenta macro-financiara de 50 milioane EUR pentru Republica Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
11.10.2021

In numele Uniunii Europene, Comisia Europeana a directionat 50 milioane EUR, sub forma de asistenta macro-financiara (AMF), catre Republica Moldova. Aceasta plata face parte din pachetul de asistenta macro-financiara de urgenta in valoare de 3 miliarde EUR pentru 10 parteneri din cadrul procesului de extindere si de vecinatate, care are ca scop sprijinirea acestora pentru a raspunde la impactul economic al pandemiei COVID-19. 

PROMO

Sprijinul AMF, arata CE, este acordat prin intermediul unor imprumuturi la rate foarte avantajoase. Programul este o demonstratie concreta a solidaritatii UE cu partenerii sai, pentru a contribui la raspunsul la impactul economic al pandemiei.

"Ma bucur ca Uniunea Europeana a achitat un sprijin financiar suplimentar in valoare de de 50 milioane EUR pentru Republica Moldova. Aceasta este o demonstratie concreta a angajamentului UE de a ajuta Republica Moldova sa faca fata impactului economic si social al pandemiei COVID-19. Aceste fonduri, deblocate ca urmare a indeplinirii angajamentelor politice convenite, recunosc progresele pe care tara le face in ceea ce priveste punerea in aplicare a masurilor necesare pentru a asigura un viitor mai stabil si mai prosper", a declarat Paolo GENTILONI - Commissionner for the Economy, CE.

In cadrul acestui program AMF, prima plata - 50 milioane EUR -, pentru Republica Moldova a avut loc in noiembrie 2020. Republica Moldova a inregistrat progrese remarcabile in vederea indeplinirii conditiilor politice convenite cu UE, pentru eliberarea acestei a doua si ultime plati de 50 milioane EUR in cadrul actualului program AMF COVID-19. Printre acestea, s-au numarat masuri importante de imbunatatire a gestionarii finantelor publice in sectorul sanatatii, lupta impotriva coruptiei, masuri de consolidare a bunei guvernante si a statului de drept, precum si de imbunatatire a climatului de afaceri.

Totodata, Republica Moldova continua sa indeplineasca si conditiile prealabile cu privire la respectarea drepturilor omului si mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar pluripartidist si statul de drept. Prin aceasta plata, UE a finalizat cu succes 5 din cele 10 programe AMF din pachetul AMF COVID-19, in valoare de 3 miliarde EUR, si a platit primele transe catre toti partenerii. Comisia continua sa colaboreze indeaproape cu ceilalti parteneri AMF pentru punerea in aplicare la timp a programelor politice convenite.

Deplocarea AMF pentru Republica Moldova, mai subliniaza Comisia Europeana, vine la scurt timp dupa eliberarea unui grant de 36,4 milioane EUR de sprijin bugetar in cadrul Planului de Redresare Economica al UE pentru Moldova, in valoare de pana la 600 milioane EUR pentru urmatorii 3 ani. In conformitate cu acest plan si cu Planul Economic si de Investitii pentru Parteneriatul Estic, UE va continua sa sprijine Republica Moldova pe calea sa catre o redresare economica deplina si catre continuarea implementarii reformelor.

 

Video