UE doreste reguli mai stricte de securitate pentru dispozitivele inteligente

Autor
Alex SIMION
Data articol
20.09.2022

UE propune o noua lege care ar obliga producatorii sa se asigure ca dispozitivele conectate la internet respecta standardele de securitate cibernetica, ceea ce ar face blocul comunitar mai putin vulnerabil la atacuri. In prezent, la fiecare 11 secunde are loc un atac ransomware, iar costul anual global al criminalitatii informatice este estimat la 5 500 de miliarde de euro pentru 2021. Numai in Europa, atacurile cibernetice provoaca pierderi intre 180 si 290 de miliarde de euro in fiecare an, potrivit oficialilor UE.

PROMO

Comisia Europeana a declarat ca o crestere a atacurilor cibernetice a fost observata in timpul pandemiei COVID si ca razboiul din Ucraina a ridicat ingrijorarea ca infrastructura energetica europeana ar putea fi, de asemenea, vizata, pe fondul unei crize globale a energiei.

Actul normativ, propusa sub numele de Legea privind Rezilienta Cibernetica, vizeaza eliminarea de pe piata UE a tuturor produselor care nu sunt protejate in mod adecvat.

Comisia executiva a UE a declarat ca legea nu numai ca va reduce atacurile, dar va fi si in beneficiul consumatorilor, deoarece va imbunatati protectia datelor si a vietii private

"Calculatoare, telefoane, aparate de uz casnic, dispozitive de asistenta virtuala, masini, jucarii, fiecare dintre aceste sute de milioane de produse conectate reprezinta un potential punct de intrare pentru un atac cibernetic", a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piata interna

Acesta a mai mentionat ca majoritatea produselor hardware si software nu fac in prezent obiectul niciunei reglementari in materie de securitate cibernetica.

Daca va fi adoptat, regulamentul ar impune producatorilor sa ia in considerare securitatea cibernetica in proiectarea si dezvoltarea dispozitivelor lor. Companiile ar fi responsabile pentru securitatea produselor pe toata durata de viata preconizata a acestora, sau pe o perioada minima de cinci ani.

Autoritatile vor avea competenta de a retrage sau de a rechema dispozitivele neconforme si de a amenda companiile care nu vor respecta normele.

Computer and Communications Industry Association (CCIA), care reprezinta firmele din industria computerelor, comunicatiilor si internetului, a salutat obiectivul Comisiei de a imbunatati rezilienta cibernetica, dar a declarat ca proiectul de lege ar introduce masuri inutile.

"Aceste norme de securitate cibernetica ar trebui sa se straduiasca sa elimine produsele proaste de pe piata UE, dar actuala propunere ar duce la ingramadirea produselor inovatoare in salile de asteptare inainte de a putea fi folosite de europeni", a declarat Alexandre Roure, directorul pentru politici publice al CCIA Europe.

Video