Un alt asigurator din Moldova risca suspendarea sau chiar retragerea licentei

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
18.07.2018
Autoritatea de supraveghere a asigurarilor de la Chisinau (CNPF) a amendat de curand societatea de asigurare MOLDOVA-ASTROVAZ, se arata intr-un comunicat oficial al institutiei.
PROMO


CNPF a mai prescris organelor de conducere ale asiguratorului sa respecte neconditionat prevederile legale si a avertizat inclusiv cu suspendarea sau retragerea licentei in cazul neexecutarii masurilor impuse.

Aceasta hotarare a fost luata de catre CNPF pentru iregularitati constatate la asigurator in urma unui control, in ceea ce priveste supradimensionarea cheltuielilor de achizitie si nereguli in ceea ce priveste achitarea retributiilor intermediarilor in asigurari pentru clasele obligatorii auto (RCA si Carte Verde). Cu alte cuvinte, asiguratorul a fost amendat pentru acordarea unor comisioane peste limitele stabilite de legislatia si regulamentele in vigoare intermediarilor in asigurari. Un material despre marimea acestor comisioane si o hotarare recenta a CNPF in acest sens poate fi vizualizata aici. Asiguratorul a mai fost amendat si anterior in legatura cu diverse incalcari, inclusiv i-a fost suspendata licenta pentru clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, mai multe detalii aici.

MOLDOVA-ASTROVAZ este cea de a 12-a companie de asigurare pe piata din Moldova, din cele 15 societati active, avand o cota de piata de 1,2%. Aceasta a avut vanzari de 4 milioane lei in primul trimestru din acest an si a platit despagubiri de circa 900 mii lei, raportand si o pierdere de peste 1 milion de lei in perioada de referinta. Detalii aici.

Portofoliul companiei este format aproape exclusiv din asigurari obligatorii auto, astfel ca din totalul de 4 milioane de lei vanzari in primul semestru - circa 3,1 milioane revin politelor Carte Verde si 830 mii lei asigurarilor RCA. Subscrierile asiguratorului sunt realizate in mare prin intermediarii in asigurari, MOLDOVA-ASTROVAZ neavand o retea teritoriala proprie dezvoltata, de aici si problemele constatate de CNPF in legatura cu marimea comisioanelor acordate brokerilor si agentilor de asigurare.Video