VIDEO: Asiguratorii isi fac companii de brokeraj pentru a putea vinde Carte Verde

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
06.07.2010
Companiile de asigurari din Republica Moldova care nu au dreptul de a comercializa polite de asigurare Carte Verde sunt nevoite sa infiinteze societati de brokeraj in asigurari, pentru a putea oferi clientilor o gama cat mai variata de produse. Potrivit legislatiei actuale, companiile care nu sunt emitente de Carte Verde nu au dreptul de a intermedia aceste polite. In dorinta de a fideliza clientii si de a le oferi acestora o gama cat mai variata de produse, unele companii recurg si la infiintarea unor societati de brokeraj, prin care vand si asigurarea Carte Verde, obtinand in acest sens un comision de la compania emitenta.

De asemenea, "una dintre solutiile la care pot apela asiguratorii pentru a avea acces la vanzarea acestor polite, in situatia in care nu sunt autorizati sa vanda direct, este utilizarea serviciilor unei companii de brokeraj", a mentionat Eugenia GOHBERG, Director, ARTAS Asigurari.

"Primii 10 brokeri din piata intermediaza cam 70% din totalul politelor. Acestia sunt de regula, afiliati companiilor de leasing. Daca esti o companie de brokeraj independenta si nu lucrezi cu leasing-ul sau cu agentiile de turism, ai o cifra de afaceri mai mica. De asemenea, fiecare companie de asigurari din afara Top 10 care nu face Carte Verde isi infiinteaza o companie de brokeraj ca sa poata sa vanda aceste produse. Insa, pentru a nu exista probleme cu CNPF, aceste societati de brokeraj infiintate de asiguratori intermediaza intr-un volum foarte mic si alte tipuri de asigurari", a explicat si Anton CABA, Director, AV Broker.

In trimestrul I al anului 2010, asigurarile Carte Verde au generat cel mai mare volum de prime din total volum de subscrieri: circa 2,9 mil. EUR (46 mil. MDL), echivalentul a 24% din totalul pietei de asigurari.

De asemenea, la nivelul anului 2009, cei 46 de brokeri locali au intermediat peste 16% din volumul total al subscrierilor.

Republica Moldova a aderat la sistemul international Carte Verde in 1997 dar a inceput activitatea in domeniu in 2001. De asemenea, anul acesta, Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) a fost acceptat in Biroul International "Carte Verde", cu statut de membru cu drepturi depline.

Doar sase asiguratori au dreptul sa vanda polite de asigurare Carte Verde: MOLDASIG, ASITO, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDOVA-ASTROVAZ, DONARIS Group si MOLDCARGO.

Video