VIDEO: Interviu Oleg VEREJAN: Situatiile de criza scot in evidenta meseriile cheie: actuariat, management de risc, audit intern si conformitate

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
29.06.2020
Despre rolul unui actuar pentru o companie de asigurare atat in activitatea de zi cu zi, dar mai ales intr-o situatie de criza, impactul SARS-COV19 asupra pietei autohtone de asigurari, dar si planurile Asociatiei Actuarilor pentru perioada urmatoare ne-a povestit Oleg VEREJAN, Presedintele Asociatiei Actuarilor sin Republica Moldova, intr-un interviu xprimm.md.
PROMO
xprimm.md: Din punct de vedere al unui actuar cum apreciati ca s-au descurcat companiile de asigurari in perioada de pandemie?

Oleg VEREJAN: Cred ca impactul Covid-19 este unul global care a perturbat viata de zi cu zi a ficaruia dintre noi. Evident ca si societatile de asigurari au fost afectate si ele. Din pacate au fost afectate in mare masura pe unele clase de asigurari, in special, ma refer la clasele care tin de asigurarile obligatorii RCA, Carte Verde si medicale peste hotare. Din pacate asta este situatia, asigurarile nu sunt consumul prioritar al unor personae, ele trec undeva pe planul trei sau patru, dupa produsele alimentare si cheltuieli curente si bunuri materiale, insa este foarte important ca lumea sa constientizeze ca asigurarile sunt un instrument foarte important de a te proteja impotriva unor riscuri, in special cele incerte. Conform standardelor de practica si a procedurilor reglementate, companiile de asigurari trebuie sa dispuna de acte normative si pentru aceste perioade. Vorbim despre acele regulamente de asigurare a continuitatii afacerii. Majoritatea asiguratorilor si-au revizuit in aceasta perioada acele proceduri, sa le ajusteze la circumstantele in care s-a pomenit intreaga lume, inclusiv piata nationala de asigurari.

Multa lume s-a conformat pe parcurs, din viteza, si si-au revizuit mecanismele de functionare. Cred ca nu numai sectorul asigurarilor a fost prins nepregatit, dar si alte domenii din sectoarele finciare, insa cred ca au reusit intr-o oarecare masura sa reziste, odata ce astazi, pana cand nu se observa careva fisuri majore, dar probabil este un efect intarziat putin, ori, aceste momente o sa le observam in toamna am putea sa observam efectele acestei pandemii. Cred ca revenirea pietei se va observa dupa o perioada mai lunga de timp. Evident ca aceasta experienta ne face sa fim mai puternici si cred ca se va impune si revizuirea unor acte normative de catre Autoritatea de Supraveghere care va impune mai multe cerinte legate de prudenta, de management de risk si mai multe cerinte ce tin de profesiile cheie care urmeaza sa fie dezvoltate, iar rolul lor sa creasca si mai mult. Ma refer aici la profesia de actuar, management al riscului, profesia de audit intern si conformitate, ori aceste profesii urmeaza sa fie implicate mai profund in tot procesul decizional si va o crea o platforma mult mai buna pentru rezistenta asiguratorilor.

xprimm.md: Care este rolul unui actuar intr-o situatie de criza pentru o societate de asigurari?

O.V: Cred ca nu a fost un rol foarte deosebit de ceea ce fac actuarii zi de zi, insa trebuie sa mentionez care ar trbui sa fie rolul actuarilor odata ce detin si functia de presedinte la Societatea de Actuariat si cred ca profesia trebuie sa isi mentina verticalitatea si in aceasta perioada. Odata cu raspandirea pandemiei la nivel global au aparut mai multe incertitudini care pe alocuri s-au raspandit mai mult decat virusul, creand astfel un vid care urmeaza sa fie umplut cu mai multa claritate si fapte reale. In acest context, rolul actuarului este de a veni in intampinarea celor care au rolul de a umple acest vid prin analizele pe care le realizeaza, prin a asigura sfaturi pentru cei care iau deciziile in acest domeniu, dar totodata este foarte important ca pornind de la provocarile pe care ni le ofera aceasta perioada de zi cu zi ca atuarul sa-si mentina verticalitatea si corectitudinea, precum se mentioneaza in teoriile de practici actuariale, pastrand siguranta in evaluarile pe care le face si in informatiile pe care le furnizeaza, astfel incat sa continuam sa devenim parteneri fiabili pentru toate partile interesate, sa dam dovada de increderea care suntem obligati sa o oferim conform standardelor de etica profesionala, astfel incat sa oferim incredere mai mare asiguratorilor, asiguratorilor si eventual Guvernului.

xprimm.md: Cum estimati ca va fi situatia liberalizarii tarifelor RCA in Republica Moldova?

O.V.: In legislatia Republicii Moldova prima de referinta se refera la faptul ca prima de referinta pe care o stabileste Autoritatea de Supraveghere va fi o prima de baza pentru crearea rezervelor de asigurare. Cu alte cuvinte va fi un plafon de orientare in baza carora vor fi calculate rezervele de asigurare obligatorii. Ce ar insemna acest lucru? In conditiile in care un asigurator isi va calcula prima de asigurare la asigurarile RCA la o valoare mai mica decat prima de referinta, atunci va fi obligata ca rezervele de prime sa fie formate de la prima de referinta a Autoritatii. De ce se face acest lucru si eu cred ca este un lucru foarte bun si prudential stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere pentru a nu indemna asiguratorii sa isi stabileasca niste prime foarte mici pornind de la faptul ca suntem pe o piata concurentiala, astfel incar sa aiba de suferit asiguratii. Pe baza primelor create, evident vor fi rezerve mai putine si odata ce vor avea rezerve mai putine care nu vor fi proportionale angajamentelor pe contractele de asigurare, exista riscul ca acestea sa nu fie suficiente. Astfel incat, Autoritatea de Supraveghere a reglementat ca rezervele sa fie calculate de la aceasta prima de referinta, ori in conditiile in care prima asiguratorului va fi mai mare, rezervele de prima vor fi formate de la prima de asigurare a asiguratorului. Pe de alta parte, prima de referinta va fi un instrument pentru plafonarea primelor de asigurare pentru asiguratii care inregistreaza niste indicatori de prundentialitate inregistrati in limita care denota riscuri esentiale si in conditiile respective Autoritatea de Supraveghere poate interveni si impuna asiguratorului sa vanda politele la acea prima de referinta, astfel incat sa nu creeze un risc de neonorare suficienta a obligatiilor fata de asigurati. Asadar, aceasta prima nu are doar rolul de ghidare, ci si unul de prudentialitate.

xprimm.md: Considerati ca amanarea liberalizarii tarifelor RCA este benefica pentru companiile de asigurari?

O.V.: Trebuie sa pornim de la ideea ca liberalizarea se amana de mai mult timp. Evident, amanarea s-a facut pe fondul faptului ca asiguratorii s-au simtit nepregatiti pentru o astfel de implementare si existau si anumite riscuri pe care le observa si Regulatorul, legate de incertitudini ce tin de aspecte de onorarea unor obligatii fata de asigurati si in aceste conditii, aceasta amanare ar trebui sa fie privita altfel decat amanarile de pana acum. De fiecare data cand se face o amanare se face o mentionare despre faptul ca piata nu este pregatita, insa cred ca pentru a asigura o piata pregatita in perioadele de preparare pentru o eventualitate a implementarii amanarii sa se stabileasca careva masuri pentru ca asiguratorii sa se conformeze. Ar trebui ca in aceasta perioada de amanare trebuie sa se intreprinda careva masuri pentru a pregati piata, Insusi asiguratorii trebuie sa intreprinda unele masuri pentru a se pregati pentru o eventuala implementare de liberalizare, unde lupta va fi mult mai puternica din punct de vedere a concurentei.

O posibila amanare trebuie sa fie fundamentata si bazata pe niste masuri care sa fie intreprinse in aceasta perioada pentru ca la momentul implementarii sa fim pregatiti foarte bine. Eu sunt adeptul liberalizarii totale pentru ca din punct de vedere actuarial privesc lucrurile altfel. La stabilirea tarifelor de liberalizare este un principiu destul de important - principiul selectiei adverse care ar presupune ca fiecare trebuie sa plateasca pentru riscurile la care este expus, astfel incat sa nu incercam sa imounem impunem o persoana care este expusa unor riscuri mai mici sa plateasca si sa acopere o parte din riscurile unei persoane care este expusa unor riscuri mai mari. Adica sa fie o valoare medie, dar fiecare sa plateasca pe masura riscurilor la care este expus, ori acest lucru se simte cel mai bine intr-o situatie de liberalizare a tarifelor.

Intregul interviu video unde Presedintele Actuarilor dezbate si alte subiecte de interes pentru piata autohtona de asigurari poate fi vizionat aici.

VIDEO: http://www.xprimm.tv/14783_oleg-verejan-presedinte-asociatia-actuarilor-republica-moldova.html

Video