VIDEO: Iulius Marian FIRCZAK: Nu cred ca poate fi infiintat un asigurator RCA de stat care sa practice tarifele pe care le avea CITY

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
14.10.2021

Ce se intampla cu piata RCA dupa falimentul CITY Insurance, ce ce solutii au la indemana clientii si pagubitii, posibilitatea infiintarii unui asigurator de stat sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute cu Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, din aceasta saptamana.

"Asigurarile obligatorii RCA sunt din nou un subiect fierbinte in piata si asta ca urmare a situatiei CITY Insurance, careia ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara i-a retras autorizatia si incepe procesul de declarare a falimentului. CITY Insurance era cel mai mare asigurator din Romania si cel mai mare jucator pe piata RCA, unde avea o cota de piata de 45%, practic una din doua masini era asigurata la CITY, astfel ca este un subiect de mare interes pentru toti clientii si pagubitii", a precizat, in introducere, Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.

In acest caz, situatia clientilor si pagubitilor CITY se schimba, iar in cazul unor accidente auto de pe teritoriul tarii ei trebuie sa se indrepte catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, care poate plati pagube in valoare maxima de 500.000 lei pe creanta. Pentru accidentele externe se vor adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.


Intrebat cum vede situatia actuala a CITY Insurance, aflata in prag de faliment, si cum s-a ajuns in acest punct, Iulius Marian FIRCZAK a afirmat: "Situatia este una grava, iar motivele pentru care s-a ajuns aici sunt destul de multe si vina este impartita intre mai multi actori din piata. Vreau sa incercam sa gasim locurile si momentele unde s-a gresit, sa facem o mica retrospectiva a evolutiei pietei de asigurari din Romania si sa spunem ca este piata cu cel mai mare ghinion, pentru ca toti antreprenori romani care au fost in aceasta piata s-au dovedit a fi problematici. Orice business de asigurari romanesc a sfarsit in acest mod. Vorbim de ASTRA, CARPATICA si acum de CITY Insurance. In alte domenii, in bricolaj, in constructii, in multe alte domenii sunt antreprenori romani demni de urmat, care sunt cu adevarat modele de business. Aici se pare ca nu am avut noroc si nici un business de asigurari romanesc nu a reusit sa faca businessul asta corect. Asta este una din concluzii dupa trei falimente rasunatoare, care zdruncina nu doar piata de RCA, ci intreaga piata de de asigurari. Iar vina, zic eu, ca este peste tot, pentru ca asa cum s-a intamplat in criza imobiliara din 2007, 2008, care a plecat din Statele Unite si apoi s-a extins pe toata planeta, asa s-a intamplat si aici in piata de asigurari. Vina este impartita intre toti actorii din piata - ASF, Parlament, asiguratori si nu in ultimul rand terti parteneri, service-urile auto, care incepand cu 2017, dupa legea data atunci, au fost parte din aceasta lacomie generala din piata de asigurari obligatorii auto".

Putea fi evitata aceasta situatie neplacuta, atat pentru piata, cat si pentru pagubiti?

"Da, putea fi evitata aceasta situatie neplacuta daca eram putin mai curajosi, atat noi legislativ, cat si ASF, pe care il incadram ca institutie subordonata Parlamentului, care pune in aplicare legile care guverneaza piata de asigurari si bineinteles creaza legislatie secundara. Eu spun ca nu a fost suficient de mult curaj, desi, dupa ASTRA si CARPATICA, dupa ce s-au gasit vinovatii si ei au fost pusi sa plateasca pentru aceste doua falimente, trebuia sa existe mai mult curaj in a opri astfel de tentative. In ceea ce priveste Parlamentul, greseala a fost in momentul in care s-a intervenit legislativ in 2017 si a fost facuta pe fuga Legea RCA, sub presiune, care a permis ca acest mod de lucru pe care l-a patentat ASTRA si CARPATICA sa poata fi dus mai departe", a precizat invitatul, aratand ca acum nivelui CITY este mult mai mare decat celelalte doua falimente rasunatoare.

Cum sunt protejati clientii si pagubitii CITY Insurance in cazul acestui faliment?

"Nu cred ca este vreo problema din punct de vedere al mecanismul si al modului in care clientii vor fi protejati si isi vor vedea despagubite dosarele de dauna. Chiar daca vor exista intarzieri, sunt ferm convins ca mecanismele care sunt la dispozitia cetateanului vor functiona. Limitarea la 500.000 de lei poate ca nu va fi suficienta in unele cazuri si atunci se va discuta punctual sa se gaseasca solutii, dar avand in vedere media dosarelor de dauna din piata cred ca sunt foarte putine dosarele care vor avea probleme", a spus Iulius Marian FIRCZAK.

El a mai amintit si de posibilitatea clientilor CITY de a denunta politele existente si sa-si incheie asigurari noi la ceilalti jucatori autorizati din piata, iar prima aferenta perioadei de timp ramase va fi restituita. Mai multe detalii gasiti pe fgaromania.ro.

Infiintarea unui asigurator de stat ar fi o solutie buna pentru acest faliment?

"Din 2017 si pana acum au fost diverse solutii pentru corectarea pietei, altele decat cele cu care am venit eu. Nu cred ca este o solutie si daca nu mi se aduc argumente foarte foarte solide nu sunt un sustinator al aparitiei unui astfel de jucator. Preturile pe care le practica CITY Insurance nu erau preturi reale, competitive in piata. Nu poti sa vii cu un asigurator de stat tot cu pretul de dumping in piata. O sa ajungi la situatia in care, in trei, patru, cinci ani de zile, vei ajunge sa ai cota de piata pe asiguratorul de stat de peste 90%. (...) Nu cred ca este o solutie, nici nu cred ca va putea sa fie adus in piata un asigurator de stat pe piata de RCA care sa practice tarifele pe care le avea CITY. Tarifele alea erau clar deformate. Sa faci un asigurator care sa joace real si corect in piata de RCA, nu ii vad rostul. Imporant e sa ii convingi pe asiguratorii care sunt in piata acum sa nu plece, sa nu se retraga si sa gasesti mecanismele si sa faci modificarile necesare in legislatie pentru ca piata sa functioneze, pentru ca ne trezim ca pleaca rand pe rand asiguratorii de pe RCA si raman 3, 4 asiguratori", a raspuns Deputatul.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

 

Video