VIDEO: Reasiguratorii rusi se concentreaza pe estul Europei

Data articol
05.10.2010
Companiile rusesti de reasigurari vad un potential mare de business pe pietele din Europa de Est, avand in vedere preturile practicate si cerintele de rating mai reduse. Irina POSTNIKOVA, General Director, TRANSSIB Re, primul jucator specializat de pe piata de profil din Rusia, prezinta situatia existenta in acest moment.
PROMO


XPRIMM: Care este in acest moment imaginea de ansamblu a pietei de reasigurari din Rusia?
Irina POSTNIKOVA: Perioada de criza inca nu a luat sfarsit, si piata de reasigurari din Rusia, ca toate pietele majore, resimte influentele ei. Companiile de reasigurari sunt mai afectate decat companiile de asigurari directe, prin asta insemnand ca asigurarile directe au o activitate satisfacatoare, in vreme ce lucrurile nu stau atat de bine cu reasigurarile. Totusi, rezultatele din 2009 ne arata ca "norocul" ni se va schimba in timp.

XPRIMM: Cat de competitive sunt companiile rusesti de reasigurare in comparatie cu alte grupuri internationale?
Irina POSTNIKOVA: Companiile rusesti nu sunt lideri la nivel mondial, chiar daca piata ruseasca este una foarte buna. Putem fi lideri doar pe pietele mici sau medii din Europa de Est, printre tarile estice.

XPRIMM: Este pretul motivul pentru care companiile rusesti au un avantaj pe pietele din Europa de Est fata de alte grupuri internationale?
Irina POSTNIKOVA: Pentru fiecare companie de reasigurari, este foarte important sa isi creeze propriul portofoliu si sa aiba diversitate din punct de vedere geografic. Compania noastra incearca sa isi stabileasca portofoliul, atat in teritoriul rusesc, dar si in strainatate. Vreme de multi ani, Rusia a adus venituri din prime companiei TRANSSIBERIAN Re, dar asa cum arata lucrurile acum, procentul este aproximativ egal.
Pe langa aceasta, pretul practicat de companiile rusesti este foarte competitiv, de aici rezultand si avantajul companiilor rusesti pe aceste piete.

XPRIMM: Specialistii in domeniu vorbesc despre rating-ul companiilor si despre importanta sa in vanzarea reasigurarilor. Ce parere aveti cu privire la acest subiect?
Irina POSTNIKOVA:
Cred ca rating-ul este foarte important deoarece influenteaza permanent conditiile companiei. Acest lucru se reflecta in management, risk management si in toate celelalte procese din cadrul societatii. Compania noastra are rating-ul "B+" si aceasta informatie poate fi verificata citind raportul Agentiei de Rating cu privire la TRANSSIBERIAN Re, dar dupa standardele rusesti avem un "triplu B" si sunt convinsa ca vom obtine un rating mai ridicat in viitor.

In principiu, o companie de reasigurare nu poate obtine un rating mai mare decat cel al tarii, singura exceptie fiind marile grupuri de nivel mondial.

XPRIMM: Care sunt obiectivele companiei dumneavoastra pentru acest an?
Irina POSTNIKOVA: Intentionam sa ne mentinem portofoliul, precum si sa ne extindem pe noi piete. La inceputul anului, Directorul General si eu am vizitat piata indiana si, de asemenea, am explorat piata sud-americana si am monitorizat anumite tari din punct de vedere al potentialului lor. Bineinteles, vom continua colaborarea cu partenerii nostri rusi si est-europeni si credem ca aceasta politica, pe termen lung, va fi benefica pentru compania noastra.

Video