VIDEO: Schimb de experienta intre autoritatile de supraveghere in asigurari din Romania si Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Data articol
08.12.2010
Reprezentantii Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Republica Moldova (CNPF) s-au aflat saptamana aceasta intr-o vizita de lucru la autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Romania (CSA), unde au purtat o serie de discutii cu oficiali ai directiilor de specialitate din cadrul institutiei.

"Scopul acestei vizite a fost stabilirea unor contacte cu sefii de directie si personal de executie din cadrul CSA in vederea schimbului de experienta, deosebit de important pentru noi in contextul transpunerii legislatiei europene de asigurari la nivel local", a precizat, in cadrul unui interviu acordat XPRIMM TV, Vladimir STIRBU, Director Directia Supraveghere Asigurari, CNPF.

Autoritatile din Republica Moldova au initiat in ultimii ani o serie de modificari care privesc legislatia de asigurari in vederea armonizarii acesteia la cea europeana, iar "o colaborare mai stransa cu autoritatea de supraveghere din Romania este deosebit de utila in acest sens", puncteaza STIRBU.

De asemenea, cadrul legal de asigurari din Republica Moldova este de factura europeana, noua lege fiind elaborata in anul 2007, "astfel ca am constatat foarte multe asemanari intre practicile din Romania si Republica Moldova in domeniu. Ne miscam in aceeasi directie, insa Romania a facut deja saltul calitativ, iar anvergura pietei este total diferita", a adaugat STIRBU.

Potrivit Directorului CNPF, in viitorul apropiat vor urma mai multe vizite oficiale care au in vedere consolidarea relatiilor de parteneriat intre cele doua autoritati de supraveghere.

Vorbind despre realizarile pietei de asigurari din Republica Moldova in anul 2010, STIRBU a mentionat ca aceasta a fost marcata de stabilitate, astfel incat indicatorii de performanta au fost in crestere comparativ cu anul 2009, asigurarile auto fiind segmentul care a condus la cresterea pietei.

De asemenea, "a fost un an plin de evenimente, si aici as mentiona Conferinta Nationala de Asigurari, organizata la Chisinau de catre Media XPRIMM, cu sprijinul CNPF, si care a asigurat platforma necesara pentru o comunicare deschisa si eficienta intre toti jucatorii pietei", apreciaza STIRBU.

Legat de proiectele autoritatii de supraveghere in anul 2011, oficialul CNPF isi propune definitivarea cadrului legislativ si crearea elementelor de infrastructura atat de mult necesare pietei de asigurare.

Video