Romania

VIDEO: Se tem sau nu romanii de dezastrele naturale?In Romania, coeficientii de risc de catastrofa sunt printre cei mai ridicati din regiune. Cu toate acestea, cetatenii nu isi protejeaza suficient locuintele. Despre perceptia romanilor, situatia asigurarilor obligatorii de locuinte, si nu numai, au discutat Nicoleta RADU - Directorul General al PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), sociologul Mirel BANICA si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 12 februarie, de RFI Romania.

Mirel BANICA, sociolog si antropolog, a realizat studiu referitor la perceptia romanilor asupra asigurarilor obligatorii de locuinte (politele PAD).

"Acest studiu ne-a validat cam toate concluziile pe care noi le aveam deja acumulate din experienta noastra de zi cu zi. Stiam care este mentalitatea oamenilor, dar am vrut sa o avem validata si stiintific, pentru ca acest lucru ne este foarte util in a crea campaniile de informare pe care noi le avem in vedere pentru 2019", a declarat Nicoleta RADU.

"Este evident ca la nivelul societatii romanesti exista o lipsa de informare sau o informare insuficienta, dar mai ales o acuta lipsa de constientizare a pericolelor care pot veni din dezastrele naturale. Prin urmare, studiul pe care domnul BANICA l-a efectuat cu mult profesionalism si cu pasiune poate sta la baza oricarei campanii si actiuni pe care noi o vom face in viitor", a adaugat aceasta.

Intrebat daca romanii se tem de dezastrele naturale, Mirel BANICA a raspuns: "Unii se tem, altii nu se tem, unii le accepta, altii sunt panicati. Paleta este foarte larga, dar dincolo de un raspuns posibil, reapare de fiecare data, cu foarte mare putere, acest fatalism teribil al romanilor, mioritic. Trebuie vazut de ce sunt atat de fatalisti romanii, cum se explica lucrul asta si o parte din cauzele pe care le-am idendificat sunt urmatoarele. Una este o radacina istorica foarte profunda - se poate intampla oricand si orice, istoria este schimbatoare, oamenii sunt foarte trecatori si oricand o putem lua de la capat. Si daca o iei de la capat, de ce sa te asiguri? Dar sunt si romani bogati care nu se asigura. De ce? Tine de subtilitatea gandirii lor: Daca Dumnezeu mi-a dat atat de mult noroc sa fac bani fara efort, tot asa Dumnezeu ma va proteja."

Romanii inteleg necesitatea protejarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale?

"Daca avem de-a face cu doar 19-20% grad de cuprindere in asigurare, este clar ca rolul acestei asigurari (PAD) nu este inteles pe deplin. Ca atare, noi incercam sa facem tot ce tine de noi astfel incat sa informam sa acoperim aceasta lipsa de informare prin toate campaniile pe care noi le-am creat si pe care le derulam in momentul de fata. Am avut mare nevoie de confirmari stiinficice (prin acest studiu) ca sa vedem cum ducem mai departe campaniile. De trei ani avem si o campanie media de o avengura importanta, care are si o componenta TV, radio, online, outdoor. Practic este una dintre cele mai mari campanii media pe ccare o societate de asigurare le are in momentul de fata. Bazat pe acest studiu, pregatim campania pentru 2019", a precizat Nicoleta RADU.

Intrebati ce ii sfatuiesc pe proprietarii care nu si-au asigurat obligatoriu locuintele (prin polite PAD), invitatii au raspuns:

"Sa profite de faptul ca Romania nu s-a confruntat cu un eveniment catastrofal, de tipul unui cutremur, sa isi cumpere acest tip de asigurare, care este cel mai simplu produs de asigurare pe care piata din Romania il are. Sa profite de acest fapt si sa nebeficieze de acest produs de asigurare eficient si accesibil, util in cazul unui eveniment catastrofal", a spus Directorul General al PAID Romania.

"[Romanii] Ar trebui sa fie mandri ca exista PAID si ca au la indemana o astfel de asigurare si sa nu o iroseasca. Pe de alta parte, cred ca trebuie facut un efort de informare pentru ca oamenii sa inteleaga cu adevarat importanta unei astfel de polite", a adaugat Mirel BANICA.

Numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a avansat usor in decembrie 2018 atat fata de luna precedenta cat si fata de aceeasi luna a anului 2017, conform datelor publicate pe site-ul PAID Romania. Insa, doar 19% dintre locuinte sunt protejate impotriva celor 3 dezastre naturale incluse in polita PAD. Astfel, la data de 31 decembrie 2018, erau in vigoare 1.704.634 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a achitat, in 2018, un volum de daune de aproape 3,33 milioane de lei, in crestere fata de anul precedent, cand a platit 2,89 milioane de lei, conform datelor companiei. Judetul cu cel mai mare volum de daune achitate in 2018 este Dambovita, fiind urmat de Prahova, Valcea, Vrancea si Buzau.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata - 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. De asemenea, video-ul transmis de RFI il puteti urmari aici.

Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.02.2019

Cele mai recente stiri:
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI


Create AccountLog In Your Account