VIDEO: Ucraina - "o piata tinta" pentru reasiguratorii rusi

Data articol
07.10.2010
EASTERN Re, una dintre companiile importante de reasigurari din Rusia considera Ucraina ca fiind cea mai importanta piata din zona Europei de Est.

Companiile rusesti de reasigurari observa aici un potential mare de business datorita numarului mare de jucatori in industria asigurarilor (peste 400 de companii), precum si apropierii Ucrainei din perspectiva istorica de Rusia.

Olga SIGALOVICI, Director General, EASTERN Re prezinta situatia actuala din industria ruseasca de reasigurari precum si tintele acesteia, intr-un interviu exclusiv acordat Revistei PRIMM in cadrul Forumului International de la Yalta.

Cum apreciati dezvoltarea pietei de reasigurari din Rusia in anul 2010?

Anul 2010 se va deosebi semnificativ fata de 2009, avand in vedere conditiile de pe piata. Anticipez ca aceasta industrie va inregistra o scadere in anul curent de 10-15%, fata de anul anterior.
Referindu-ma si la compania noastra, EASTERN Re, in pofida faptului ca mai multi clienti de-ai nostri au fost nevoiti sa paraseasca piata (ca si consecinta a crizei economice), am avut o scadere de doar 2%.

Ce planuri de dezvoltare are EASTERN Re in Europa Centrala si de Est pentru perioada urmatoare?

In anul 2009, ponderea afacerilor internationale in portofoliul nostru a fost de 12%, iar in 2010 acesta a ajuns la 25 de procente. Mai exact avem business, in acest moment, in mai multe tari precum Ucraina, Moldova, India sau Singapore. Am observat ca piata internationala este interesata de parteneriate cu companiile ruse de reasigurare.

Cum se desfasoara colaborarea EASTERN Re cu partenerii ucraineni si cat de importanta este aceasta piata pentru companie?

Suntem printre cele mai active companii ruse pe piata ucraineana de asigurari; as putea spune ca ocupa chiar pozitia de lider aici. Avem o reprezentanta in Kiev, astfel incat posibilitatea de relationare este mult mai buna. Anul acesta am sarbatorit trei ani de la infiintarea oficiului, noi lucrand aici de peste cinci ani, fapt care vorbeste despre un parteneriat pe termen lung.

Cum apreciati rezultatele companiei dumneavoastra in Ucraina?

Sunt rezultate bune, vorbim despre venituri de 1,5 mil. USD in anul precedent, ceea ce pentru o reprezentanta formata din doi oameni si fara rating international este excelent. Am cunoscut si dificultati de ordin politic referitoare la rating, dar am reusit sa le facem fata datorita loialitatii partenerilor ucraineni.

Video