Romania

VIDEO: Cum va fi 2018 pentru piata de asigurari si brokeraj?


Am inceput anul cu o Editie Speciala a emisiunii Ora de Risc, in cadrul careia reprezentantii Revistei PRIMM Asigurari&Pensii - Sergiu COSTACHE, Daniela GHETU si Vlad BOLDIJAR - au analizat tendintele anului 2018 pentru piata de asigurari si brokeraj si au facut bilantul anului 2017.

Intrebata cum a fost anul 2017 pentru piata externa de asigurari, Daniela GHETU - Director Editorial a precizat ca a fost un an marcat de schimbare si crede ca 2018 va ramane la fel. "De ce marcat de schimbare? Pentru ca economia globala se schimba mult, asaltul tehnologiei digitale face lucrurile sa avanseze intr-un ritm greu de stapanit si uneori greu de inteles pe anumite segmente de piata. Ca atare, si riscurile isi schimba structura si caracteristicile iar asiguratorii trebuie sa inteleaga aceste schimbari, daca s-ar putea, chiar sa le anticipeze si sa se pregateasca pentru ele", a spus ea.

"Pe de alta parte, a fost un an marcat de catastrofe naturale, care mai ales in a doua jumatate a anului au zguduit lumea si au supus industria de reasigurari la un test pe care, din fericire, l-a trecut bine, dar care a pus in evidenta si lipsa de acoperire in asigurare, mai ales pe segmentul locuintelor", a adaugat Daniela GHETU.

In acest context, Vlad BOLDIJAR - Redactor Sef a declarat ca cele mai recente date ale MUNICH Re arata ca 2017 a fost al doilea an ca dimensiune a pierderilor economice cauzate de catastrofele naturale, respectiv 330 miliarde de dolari, din care peste 40% au fost cuprinse in asigurare.

Tot in 2017 au mai fost multe schimbari legislative, unele in aplicare si altele urmeaza sa fie aplicate anul acesta. "Pentru a se pregati din aceasta perspectiva, asiguratorii a trebuit sa faca un efort importat logistic si financiar, in multe cazuri chiar de schimbare a culturii companiei - sa ne gandim numai ce va insemna aplicarea GDPR in ceea ce priveste comunicarea, stocarea si administrarea informatiilor legate de clienti. Este o schimbare majora si nu simpla de administrat", a explicat Daniela GHETU, care a adaugat ca 2017 a fost si un an in care toata lumea s-a luptat pentru mentinerea profitabilitatii.

In ceea ce priveste piata romaneasca de asigurari, Vlad BOLDIJAR a amintit ca piata a crescut si a totalizat 1,6 miliarde de euro in primele noua luni si are mari sanse sa depaseasca 2 miliarde de euro la final de an. Ies in evidenta cresterile cu doua cifre pe segmentele asigurarilor de viata si de sanatate - asta si pentru ca pornim de la o baza mica. In acelasi timp, segmentul RCA a marcat o scadere.

Care este principalul pericol pentru piata romaneasca de asigurari?

"Cred ca si in piata romaneasca, la fel ca si in cea europeana, dupa parearea mea, principalul pericol este acela de a "pierde un trend" pentru ca in prezent viteza de adaptare este esentiala pentru succes. Cine va intelege mentalitatea noilor generatii de clienti, cum sa opereze eficient in online si sa ofere servicii rapide si foarte usor accesibile, cine va gasi calea de a vedea schimbarile legislative si noile trenduri si sa identifice in ele o cale de crestere, de dezvoltare - acolo va fi succesul. Cine nu, va ramane in urma", este de parere Daniela GHETU.

La randul sau, Vlad BOLDIJAR precizeaza ca pericolul este dat si de provocarea mediului macro-economic, atat local, cat si la nivel global. O alta provocare este perioada de tranzitie catre digitalizare si automatizare, in adaptatrea catre noile nevoi ale clientului.

Totodata, oportunitatile se nasc din provocari.

"Eu cred ca a sosit timpul ca piata romaneasca sa iasa de sub "zodia RCA-ului" si a asigurarilor autor, care au sufocat orice fel de preocupare in ultimii ani, si sa isi gaseasca locul ei firesc in regiune, exploatand si alte posibilitati. Este adevarat ca in anii trecuti subiectul RCA a tinut intreaga piata incordata, dar sper ca momentul ala a trecut si ca fiecare jucator din piata, in acord cu politica grupului-mama, va incepe sa vina cu solutii noi", a declarat Daniela GHETU.

Reamintim ca analiza completa privind previziunile si tendintele asteptate pe piata asigurarilor in perioada urmatoare, precum si mai multe declaratii ale reprezentantilor principalelor companii de asigurari si brokeraj pot fi citite in Editia Speciala decembrie-ianuarie a Revistei PRIMM - Asigurari&Pensii. De asemenea, revista poate fi descarcata gratuit de AICI.Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 10.01.2018

Cele mai recente stiri:
» Asigurarile auto: 2018, o baza pentru 2019
» Cristian ROSU: Legea RCA nu va suferi modificari substantiale
» Ce solutii ar avea impact in scaderea numarului de accidente rutiere?
» Ce cursuri organizeaza ISF in luna ianuarie?
» Numarul locuintelor asigurate obligatoriu a crescut usor la finalul anului 2018
» VIDEO: Primul workshop PRBAR Academy "De vorba cu...": Mentorii au raspuns intrebarilor adresate de mentorati
» Cristian IONESCU: CASCO este pe cale sa redevina neprofitabil pentru multi jucatori din piata
» 2018 a fost al treilea cel mai calduros an din 1901 pana in prezent
» UNSAR: In 2019, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta. Industria se adapteaza
» Provocarile anului 2019, dezbatute in cadrul primului eveniment XPRIMM Time for Business din acest an


Create AccountLog In Your Account