Veronica MALCOCI: Majoram capitalul pentru a da un semnal de stabilitate. Investitorii straini sunt inca reticenti in a intra pe piata din Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
08.02.2012
Desi indeplinea cerintele minime de capitalizare, la finalul lunii ianuarie 2012, GRAWE CARAT Asigurari si-a majorat capitalul social de la 42,28 mil. MDL pana la 57,38 mil. MDL printr-o emisie suplimentara de actiuni in valoare de 15,1 mil. MDL. Astfel, cu un capital de circa 4 ori mai mare decat minimul admis, GRAWE CARAT Asigurari a devenit a treia cea mai capitalizata societate din piata, dupa SIGUR-ASIGUR (67,4 mil. MDL) si MOLDASIG (60 mil. MDL).
PROMO


"Decizia de majorare a capitalului reprezinta un pas important in strategia declarata de consolidare a companiei pe piata, deoarece dorim sa dam un semnal clar de stabilitate clientilor nostri, dorim sa demonstram puterea financiara si capacitatea de garantare a investitiilor celor care ne ofera increderea lor. Cresterea credibilitatii si a stabilitatii reprezinta mai mult decat o investitie financiara, fiind o investitie in viitorul pe termen lung al companiei, o declaratie a interesului nostru de a fi si de a ramane pe aceasta piata, a increderii in dezvoltarea constanta si sigura a acestui domeniu", a declarat, pentru xprimm.md, Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE CARAT Asigurari.

Amintim ca in anul 2011 si-au incetat activitatea trei companii de asigurari, pe fondul incapacitatii de a respecta legislatia in vigoare: ARTAS, EDICT si IDEEA Asigurari. Totodata, la finalul anului trecut, societatii de asigurare ALIANTA MOLDCOOP i-au expirat licentele valabile pentru a desfasura activitatea pe doua clase de asigurare, in vreme ce, in august 2011, asiguratorului AFES-M i-a expirat licenta pentru a desfasura activitate in domeniul asigurarilor de persoane, iar in ianuarie 2012 pentru alte doua clase de asigurari: de bunuri, respectiv asigurari obligatorii. In cazul ambelor companii, nivelul capitalului social se situa la 12 mil. MDL. Potrivit Legii nr. 407/2006, pentru a putea desfasura activitate de asigurari, companiile sunt obligate sa isi majoreze capitalul social pana in aprilie a.c. la cel putin 15 mil. MDL.

"Piata noastra de asigurari se gaseste in plin proces de modernizare si adaptare la standardele internationale in domeniu, ceea ce va conduce implicit si la o binevenita consolidare. Toti jucatorii profesionisti prezenti in tara noastra trebuie sa se conformeze noilor norme referitoare la valoarea minima a capitalului social, aceasta fiind o decizie ce va conduce la generarea unei mai mari sigurante pe piata", a comentat Veronica MALCOCI.

In opinia reprezentantului GRAWE CARAT Asigurari, anul 2012 nu va aduce o schimbare drastica in domeniul asigurarilor prin achizitii sau fuziuni, "deoarece multe companii de asigurare internationale sunt inca reticente in privinta intrarii pe piata moldoveneasca, atat datorita cadrului legislativ, care, desi intr-un proces de modernizare, nu a ajuns inca la standardele si practicile europene in domeniu, cat si a situatiei politice neclare din tara noastra".

"Desigur ca astfel de schimbari ar fi salutare pentru piata noastra, deoarece imbinarea experientei internationale a unor companii recunoscute pe plan european cu o cunoastere aprofundata a pietei locale si a mentalitatilor vor conduce la o crestere a profesionalismului si, evident, si a profitabilitatii afacerilor, fapt ce ar fi in beneficiul tuturor si, in primul rand, al clientilor", a completat Veronica MALCOCI.

In 2012, GRAWE CARAT Asigurari vizeaza consolidarea afacerilor companiei printr-o rentabilizare a intregului flux de procese, precum si de continuare a dezvoltarii constante a portofoliului de produse, servicii si a canalelor de distributie.

De asemenea "urmarim si in acest an extinderea retelei proprii de distributie teritoriala prin deschiderea unor noi puncte de vanzare, coroborata cu eficientizarea costurilor de achizitie si a celor administrative. Totodata, ne vom concentra in continuare atentia in directia imbunatatirii constante a comunicarii cu clientii in scopul furnizarii unei consultante cu un inalt nivel de profesionalism si expertiza", a incheiat Veronica MALCOCI.

Un miliard de lei moldovenesti a contabilizat in anul 2011 piata de asigurari din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare centralizate de autoritatea de supraveghere a pietei de la Chisinau (CNPF), reprezentand o crestere de 9,7% fata de 2010. GRAWE CARAT Asigurari a realizat un volum de prime brute subscrise de 115,6 mil. MDL (7,1 mil. EUR), in crestere cu 10,4%, raportat la anul 2010. Cota de piata a asiguratorului s-a cifrat la 11,5%.

CLICK pentru a vedea topul preliminar al companiilor de asigurare din Moldova.

CLICK pentru a vedea nivelul de capitalizare al companiilor de asigurare la finalul lunii septembrie 2011.

Video