Vladimir STIRBU, CNPF: Suntem interesati de stabilitatea BNAA - in prezent nu exista riscuri pentru detinatorii de polite Carte Verde

Avatar autor XPRIMM
Autor
Olesea ADONEV
Avatar
Olesea ADONEV
Editor
Data articol
17.02.2015
Clientii care au cumparat polite Carte Verde emise de catre asiguratorii moldoveni nu sunt expusi riscurilor, "pentru ca acest sistem international de asigurari este construit pe mai multe nivele de garantie. Totusi, pentru o piata functionala, este nevoie in egala masura si de prestatori de servicii viabili, prin urmare suntem interesati in stabilitatea Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA)" a declarat pentru xprimm.md Vladimir STIRBU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF.
PROMO


Amintim ca, in ultima perioada, activitatea BNAA a fost periclitata de o serie de dispute interne intre cele 9 companii membre, care nu au reusit sa se puna de acord cu privire la mai multe aspecte care tin de functionarea biroului. Mai multe detalii vezi aici.

Porivit lui Vladimir STIRBU, "asigurarile Carte Verde detin o cota semnificativa din piata locala de asigurari si am devenit deja jucatori internationali cu experienta. In vederea stabilizarii situatiei la BNAA, in 19.02.2015, asiguratorii au convocat adunarea generala a membrilor, pe agenda careia se regasesc toate subiectele de importanta la zi. CNPF va participa la adunare in calitate de observator si va sustine orice actiune legala menita sa duca spre obiectivul nostru comun - asigurarea stabilitatii pietei asigurarilor din Republica Moldova".

Cum apreciaza oficialii CNPF necesitatea modificarii statutului BNAA si alegerea noii conduceri a acestuia?

Amintim ca in anul pecedent au fost adoptate mai multe amendamente la Legea asigurarilor obligatorii auto, inclusiv au fost modificate competentele BNAA, urmand ca membrii acestuia sa adapteze corespunzator si statutul biroului.

"Principalul amendament adus Legii RCA in anul precedent a indicat expres obligativitatea asiguratorilor care presteaza astfel de asigurari de a fi membrii ai biroului auto, totodata a exclus dreptul BNAA de a retrage asiguratorului calitatea de membru, ori aceasta calitate se dobandeste sau se pierde odata cu licenta pentru dreptul de a practica RCA, eliberata de autoritatea de supraveghere", explica Vladimir STIRBU. Potrivit acestuia, drept urmare "s-a pus punct pe situatii care au periclitat in ultima perioada piata asigurarilor auto prin limitarea accesului pentru asiguratori la piata asiguratorilor Carte Verde. Respectiv, BNAA a fost obligat sa-si aduca statutul in concordanta cu modificarile prevazute in lege".

Totusi, pana in prezent membrii BNAA nu au reusit sa ajunga la un acord in acest sens.

"In opinia noastra, amendamentele aduse prin lege au impact asupra mai multor articole din statutul biroului, in acest sens companiile membre trebuia sa instituie grup de lucru pentru elaborarea statutului in redactie noua. Din pacate aceasta actiune a intarziat, desi un astfel de grup totusi a fost format si speram ca in curand sa se puna punct si pe acest subiect", a subliniat Vladimir STIRBU.

Totodata, in cadrul sedintei BNAA din 13 ianuarie a.c. a fost aleasa o noua conducere cu votul a 3 membri ai BNAA din 8. O parte din ceilalti membri cu drepturi depline in BNAA nu au participat la sedinta, iar restul au fost reprezentati de catre juristi in calitate de observatori.

Potrivit lui Vladimir STIRBU, "daca ne referim la principiul reprezentativitatii, atunci decizia a fost luata la limita, daca insa ne referim la legalitate, atunci este de mentionat ca Ministerul Justitiei, care tine Registrul de stat al organizatiilor necomerciale, a inregistrat rezultatele acestei adunari. Din punctul nostru de vedere pasivitatea sau negarea de catre asiguratori a lucrarilor in cadrul organelor de conducere nu este benefica".

De asemenea, in prezent, conform cerintelor Consiliului Birourilor, companiile emitente Carte Verde tebuie sa majoreze garantia bancara externa pana la valoarea de 4,25 milioane euro. In vederea conformarii, CNPF a acordat companiilor un termen limita pentru majorarea garantiei.

"Din pacate situatia nu e tocmai simpla intrucat solicitarea Consiliului Birourilor de a majora garantia a coincis cu perioada de instabilitate pe piata valutara din regiune, inclusiv in Republica Moldova, fapt ce are impact si asupra asiguratorilor. In plus mai este si aceasta reformare a BNAA intru punerea in aplicare a prevederilor noi ale legii RCA, iar asiguratorii sunt dispersati din cauza conflictelor vechi din cadrul biroului", a explicat Vladimir STIRBU.

Potrivit informatiilor din piata, toti asiguratorii au respectat prescriptia CNPF, iar BNAA este in faza de finalizare a procedurii de instituire a noii garantii in favoarea Consiliului Birourilor.

Video