WTW: Tokyo 2021 si riscurile care ameninta Jocurile Olimpice

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
24.02.2021
De la renasterea Jocurilor moderne, in 1896, olimpiadele au trebuit sa faca fata mai multor riscuri. De la riscuri financiare, de securitate, sportive si reputationale, pana la incidente diplomatice si razboi. In 2020, aceasta lista s-a extins odata cu amanarea Jocurilor Olimpice din Tokyo, din cauza pandemiei COVID-19.
PROMO

Orice eveniment catastrofal ce afecteaza Jocurile Olimpice are potentialul de a avea consecinte pe termen lung, cu impact semnificativ, pentru orasele care le gazduiesc. Oamenii, infrastructura si intregul lant de aprovizionare sunt in joc. Amanand Jocurile Olimpice cu un an, pandemia COVID-19 a furat centrul atentiei asupra riscului, dar ramane la fel de vital ca oricand sa ne amintim de peisajul mai larg de amenintari. Riscurile care ameninta Jocurile Olimpice sunt detaliate de catre Helene GALY - Director, Willis Research Network, Willis Towers Watson -, intr-un articol pentru The Actuarial Post.

Riscuri umane

Jocurile Olimpice implica, de obicei, un aflux mare de populatie din diferite tari catre un oras - in acest caz, Tokyo, unul dintre cele mai mari orase din lume. Cum va functiona acest lucru intr-o lume COVID-19, in care distantarea sociala este recomandata pentru mult timp?

Un sondaj guvernamental recent arata ca doar 0,1% dintre rezidentii din Tokyo au anticorpi coronavirus - un nivel mult mai mic decat cel inregistrat, in aprilie 2020, in New York (14%) si Stockholm (7%). Exista posibilitatea ca localnicii din Tokyo sa nu doreasca sa accepte riscul unui aflux de oameni - iar asta, pe langa gestionarea propriei situatii nationale. De asemenea, pandemia a redus entuziasmul locuitorilor de a gazdui evenimentul, un sondaj recent indicand ca doar 24% dintre japonezi asteapta cu nerabdare Jocurile Olimpice.

Exista si alte riscuri umane de luat in considerare. Inca de la Jocurile Olimpice din Munchen, din 1972, unde teroristii au rapit si ucis sportivi israelieni, spatiile aglomerate, precum locurile de desfasurare a evenimentelor sportive si de divertisment, au devenit tinte pentru teroristii internationali si interni. In cel mai recent index Cambridge Center for Risk Studies City Risk Index, Tokyo conduce topul ca nivel de expunere la risc, iar conflictele interstatale sunt listate drept principalul factor cu potential generator de pierdere.

Straturile multiple de securitate (inclusiv politia, securitatea militara si cea privata) se vor baza foarte mult pe tehnologie, nu doar pentru a-si coordona activitatile. Acestea vor fi primele Jocuri Olimpice care vor folosi tehnologia de recunoastere faciala pentru a ajuta la identificarea si gestionarea riscurilor.

Riscuri tehnologice

In cadrul unui astfel de eveniment, securitatea trebuie sa fie extrem de eficienta, iar securitatea cyber, in special, reprezinta o preocupare majora. Evenimentele olimpice au, pe fondul cerintelor operationale, al amplorii si al sferei de actiune, potentialul de a declansa efecte complexe, iar infractorii cibernetici sunt tot mai ambitiosi, pe masura ce organizatorii au adoptat digitalizarea.

La Jocurile Olimpice de iarna de la Pyeongchang, din 2018, infractorii cibernetici, suspectati ca ar fi fost sustinuti de anumite state, au desfasurat campanii extinse de atacuri, cu semnale TV intrerupte, dar si cu atacarea site-ului web al evenimentului si cu intreruperea vanzarii de bilete. Rusia a fost considerate a fi fost implicata in aceste atacuri si, la inceputul anului trecut, Agentia Nationala de Informatii din Japonia (National Intelligence Agency) a loansat un avertisment puternic cu privire la aparitia unor astfel de atacuri si in cazul Jocurilor Olimpice din Tokyo.

Riscuri seismice

Riscul de cutremur e o preocupare de top pentru Tokyo. Cutremurele sunt un factor comun al discutiilor de risc pentru regiune, avand in vedere dinamica structurala. Cu toate acestea, activitatea recenta din zona Tokyo poate fi interpretata in doua moduri. O perspectiva simpla este ca o crestere a activitatii seismice mici duce la o posibilitate mai mare pentru o activitate seismica mai importanta. Cu toate acestea, un fluaj seismic ar putea fi, de asemenea, un indiciu ca riscul este redus in regiune. Indiferent de impact, strategia de raspuns imediat ramane aceeasi.

Japonia are deja coduri stricte care guverneaza constructiile si ingineria, iar multe locatii care vor gazdui evenimente olimpice vor avea tipare "pregatite pentru cutremur", a caror menire e de a diminua daunele. Au fost organizate si exercitii de evacuare menite sa sustina planuri de urgenta eficiente si rapide, timpul suplimentar putand sa le permita organizatorilor sa identifice imbunatari aditionale in strategiile de raspuns.

Riscuri climatice si meteorologice

Primele Jocuri Olimpice care s-au confruntat cu probleme de stres termic au fost, in 1912, Jocurile din Stockholm, unde temperaturile au atins 32 de grade Celsius la umbra, jumatate dintre participantii la proba de maraton fiind nevoiti sa abandoneze cursa. In 2018, valurile de caldura extrema au provocat moartea a peste 1.000 de persoane din Japonia. Episoade de caldura similare cu cele din 2018 au fost studiate in Marea Britanie, cercetarile sugerand ca, acum, temperaturile record sunt tot mai probabile, pe fondul incalzirii globale provocate de oameni.

Temperaturile medii ale Japoniei cresc cu o rata de 1,21 grade Celsius in fiecare secol, comparativ cu rata globala de 0,73 grade Celsius/secol - calcul realizat de Agentia Meteorologica din Japonia. Acest risc de caldura extrema este un aspect important de adaugat la riscurile climatice si cele meteorologice, cum ar fi taifunurile si precipitatiile extreme.

Riscuri de inundatii

In timpul Jocurilor Olimpice din Londra, din 2012, inundatiile inregistrate la magistrala de metrou Central Line au ridicat ingrijorari cu privire la rezistenta retelei de transport din Londra. Inundatiile au provocat probleme si in Rusia, inaintea Jocurilor Olimpice de iarna de la Sochi, cand inundatiile fulgeratoare au provocat intreruperi masive ale pregatirilor.

Japonia s-a angajat in proiecte de infrastructura la scara larga, sperand ca Jocurile Olimpice din Tokyo vor lasa o mostenire de lunga durata. In 1964, prima organizare a Jocurilor Olimpice a determinat si operatiunea "bullet-trains" in Japonia, iar autoritatile nipone au construit multiple structuri ultramoderne de control al inundatiilor in zona metropolitana Greater Tokyo, care gazduieste peste 37 de milioane de oameni. Totodata, super-digurile din jurul raului Arakawa ofera protectie impotriva inundatiilor majore, iar instalatia subterana masiva de stocare a apelor pluviale care face parte din Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel este cea mai mare din lume.

Concluzie

Inca nu este clar daca Jocurile Olimpice din Tokyo vor fi organizate sau nu in 2021. Climatul actual ne-a amintit ca ar trebui sa ne asteptam intotdeauna la neprevazut.

Testele de stres ale evenimentelor extreme, fie prin modelare cantitativa, fie prin scenarii calitative, este o modalitate de a construi rezilienta la riscuri globale complexe si de a decide ce sa facem in continuare. Asa cum a demonstrat COVID-19, societatea s-a dezvoltat in asa fel incat impactul evenimentelor trecute nu mai este un ghid pentru viitor, iar acest eveniment reprezinta pentru toti o oportunitate de a schimba dincolo de a organiza aceste Jocuri, dar si de a transforma in avantaje datele stiintifice, pentru a spori rezilienta.

Video