Stiri externe

Willis Towers Watson: Cele mai importante amenintari pentru companiile de asigurari, in 2019


Multe dintre riscurile care, anul trecut, au amenintat companiile de asigurari din intreaga lume au fost indicate drept principalele amenintari si pentru anul in curs, arata un sondaj realizat de Willis Towers Watson. Un Top 10 al riscurilor pe 2019 arata ca 6 dintre amenintarile considerate cele mai periculoase anul acesta se regaseau si anul trecut in Top 10, in vreme ce celelalte 4 erau, in 2018, in primele 18.

Iata care sunt, potrivit sondajului Willis Towers Watson - care a analizat 186 de lideri ai unor companii de asigurari din intreaga lume -, cele mai importante 10 riscuri care ameninta industria anul acesta:
 1. Directia strategica si oportunitatile ratate (locul 3, in 2018)
  Din cate se pare, cele mai multe companii considera ca industria se va confrunta cu o schimbare, dar, in momentul de fata, directia adusa de aceasta schimbare este neclara. Putine sunt companiile care se incred in propriile abilitati - sau cele ale managementului -, de a face alegerile potrivite pentru directiile viitoare ale companiei.
 2. Securitatea si criminalitatea informatica (locul 1, in 2017 si 2018)
  In ciuda faptului ca a pierdut o pozitie, riscul cibernetic ramane si anul acesta o amenintare de top. Poate ca, arata Willis Towers Watson, acest lucru reflecta disponibilitatea in crestere a competentelor interne si a optiunilor externe de asigurare. Sau, poate, este doar o dovada de optimism nerealist. Unul dintre cei care au participat la sondajul realizat de Willis Towers Watson a punctat ca accentuarea riscului cibernetic in detrimentul altor riscuri reprezinta o noua amenintare.
 3. Pretul si profitul (locul 4, in 2018)
  Desi Swiss Re a estimat ca totalul pierderilor economice provocate de catastrofele din 2018 este mai mic de jumatate din totalul pierderilor din 2017, pretul si profitul sunt percepute drept o amenintare reala pentru companiile de asigurari si in 2019.
 4. Sistemele IT si deficitul la nivel tehnologic (locul 2, in 2018)
  In 2018, potrivit Willis Towers Watson, multe dintre companiile de asigurari din intreaga lume realizasera o revizie generala a sistemelor sau aveau de gand sa faca acest lucru. Deficitul la nivel tehnologic e atat un risc strategic, cat si unul operational. In ultima vreme, asiguratorii au finalizat actiunile de actualizare a sistemelor, iar asta fara depasiri dezastruoase ale costurilor. Din cate se pare, acest lucru functioneaza si nu mai reprezinta un pericol atat de mare. Ramane, insa, intrebarea: "Cat timp va fi eficient cel mai recent update?"
 5. Competitia (locul 9, in 2018)
  Intr-un sistem capitalist, orice business care exclude competitia din Top 10 amenintari isi asuma riscuri uriase. Aproape fiecare companie de asigurari are planuri pentru o crestere mai rapida decat ritmul in care progreseaza economia, incercand astfel sa ia fata concurentei. Multi dintre asiguratori folosesc Big Data pentru a afla care dintre clientii lor trebuie protejati mai viguros si care dintre clientii concurentei pot fi targetati intr-un mod agresiv. Aveti grija!
 6. Schimbarile legislative si de reglementare (locul 11, in 2018)
  Modificarile aduse in 2018 Codului Fiscal din SUA s-au dovedit o binecuvantare mixta pentru asiguratori, sporind profiturile dupa impozitare, dar, in acelasi timp, majorand cerintele de capital dupa impozitare. Progresele majore sesizate in acest domeniu, la nivel local si international, aduc noi provocari.
 7. Cautarea de talente si relatia cu angajatii (locul 12, in 2018)
  Acest risc a urcat constant in topul amenintarilor, atat in 2018, cat si in 2019. In acest sens, Willis Towers Watson ofera un exemplu din SUA, acolo unde, pe fondul scaderii ratei somajului si al cresterii economiei, din ce in ce mai multe companii sunt in plina concurenta pentru acelasi grup de resurse umane calificate. Nu in ultimul rand, imbatranirea fortei de munca reprezinta un risc semnificativ pentru asiguratori, care isi pot pierde, timp de o decada sau mai bine, capitalul intelectual important.
 8. Reputatia/Scaderea ratingului (locul 16, in 2018)
  Riscul ca reputatia unei companii sa fie afectata semnificativ de scaderea ratingului a inregistrat cea mai mare crestere in topul amenintarilor din 2019, potrivit sondajului Willis Towers Watson. Acesta ar putea fi rezultatul schimbarilor majore implementate de AM Best la nivelul criteriilor de rating pentru companiile de asigurari, care, potrivit sursei citate, reduc gradul de libertate al asiguratorilor.
 9. Esecurile operationale (locul 13, in 2018)
  Acesta e cel de-al patrulea risc care, in 2019, intra in premiera in Top 10 amenintari. Pe de o parte, arata Willis Towers Watson, cresterea serviciilor bazate pe tehnologia cloud, dar si capacitatea de a lucra de la distanta ar putea sugera o scadere a amenintarii pe care o presupune acest risc. Pe de alta parte, insa, tehnologiile interconectate si tot mai complicate cresc semnificativ importanta oricarui potential esec.
 10. Satisfacerea nevoilor consumatorilor prin alte abordari decat cele traditionale (locul 7, in 2018) La o prima vedere, sustine Willis Towers Watson, acest risc poate fi perceput ca unul real, dar care inca nu a avut loc. Industria tehnologica subliniaza ca perturbarile pot aparea in orice moment, insa, din cate se pare, acestea continua sa intarzie. Desi este considerate o amenintare mai mica decat cele mentionate anterior, acest risc presupune, din perspectiva Willis Tower Watson, o abordare precauta.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 13.02.2019

Cele mai recente stiri:
» Investitiile in InsurTech au ajuns, in T2 2019, la 1,41 miliarde de dolari
» SUA: Costurile asigurarilor private de sanatate pentru familiile angajatilor au crescut, in ultimii 10 ani, cu 67%
» ALLIANZ: Incendiul, "cea mai importanta cauza a pierderilor provocate in sectorul de asigurari de constructii", la nivel global
» Studiu: 4 milioane de britanici n-ar mai putea achita chiria lunara sau ratele la creditul pentru locuinta, daca partenerul de viata ar muri sau s-ar imbolnavi grav
» "Micutul Theo", un dispozitiv telematic care foloseste energie solara, testat de companiile de asigurari auto din Marea Britanie
» Egipt: Autoritatile vor ca asigurarea impotriva riscului de divort sa fie obligatorie
» Marea Britanie: Cheltuielile de sanatate acoperite de asigurarile de calatorie, la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani
» Swiss Re: Pierderile asigurate provocate, in prima jumatate a anului, de catastrofele naturale, estimate la 15 miliarde de dolari
» Swiss Re: Primele subscrise la nivel global pe segmentul de asigurari de viata vor creste, in urmatorii 2 ani, cu 3% anual
» Inteligenta Artificiala va genera, pana in 2024, o crestere de 1.500% a subscrierilor in asigurari la nivel global


Create AccountLog In Your Account