20 de persoane condamnate dupa ce au inscenat accidente rutiere pentru a obtine despagubiri de la asiguratori

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
29.04.2021
La Curtea de Apel Bucuresti s-a finalizat recent procesul prin care 20 de persoane au fost condamnate fiindca au incercat sa obtina despagubiri substantiale de la societati de asigurari la care aveau asigurate Casco pentru automobile de lux, dupa ce anterior inscenasera mai multe accidente rutiere.
PROMO
Partile vatamate au fost ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GROUPAMA Asigurari, dar si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

O parte din inculpati erau cei care detineau autoturismele de lux (Mercedes CLS, VW Touareg, BMW 530D etc) si care au fost de acord sa le puna la dispozitie in vederea avarierii intentionate a acestora si incasarea sumelor asigurate (valoarea de piata a autoturismelor), iar o alta parte era reprezentata de cei care au fost dispusi sa participe la inscenarea evenimentelor rutiere si sa declare in fals, in actul de constatare amiabil sau in fata organelor de politie, modul nereal, regizat, de producere a evenimentelor rutiere, scrie justnews.ro.

Toate cele 20 de persoane au fost gasite vinovate si condamnate la diverse pedepse cu inchisoarea cu suspendare pentru comiterea infractiunilor de complicitate la inselaciune privind asigurarile, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii si santaj.

Cei mai multi dintre inculpati au acceptat pedepsele date in faza de fond a procesului, care s-a derulat la Judecatoria Sectorului 1, doar doua dintre ele atacand sentinta, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti. O persoana a obtinut o reducere cu 6 luni a pedepsei primite, de 3 ani de inchisoare, astfel incat a incasat in final o condamnare de 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani. In schimb, judecatorii au respins, ca nefondat, apelul declarat de celalalt inculpat.

Piata asigurarilor CASCO a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de peste 2,41 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 4,2% fata de anul 2019. XPRIMM Publications a realizat clasamentul asigurarilor CASCO in functie de cota de piata si a calculat cat a subscris fiecare!

La finalul anului 2020 erau in vigoare 1.031.936 de polite CASCO la nivel national.

Subscrierile clasei A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant - CASCO reprezinta circa 26% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale (9,28 miliarde de lei).

Indemnizatiile brute platite de asiguratorii CASCO (clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant) au insumat, in 2020, peste 1,83 miliarde de lei, in crestere cu circa 6,9% fata de perioada similara a anului 2019. Daunele CASCO reprezinta 31% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale.

Video