ASF: Peste 80% dintre solutiile date de instantele de judecata in 2020 au fost favorabile

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
13.05.2021
Anul trecut, instantele de judecata au pronuntat 147 de solutii (in fond sau definitive) in procesele in care Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost parte. Dintre acestea 118 au fost in favoarea ASF, potrivit unei postari facuta de reprezentantii autoritatii.
PROMO
Astfel, peste 80% solutii favorabile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara, au spus acestia fara a da mai multe detalii.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

In anul 2020, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 4,6% fata de valoarea inregistrata in anul anterior, reusind sa se adapteze si sa depaseasca provocarile aduse de pandemia de COVID-19. Din total:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in valoare de circa 9,28 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de aproximativ 2,22 miliarde de lei, in scadere cu 1,6% comparativ cu anul anterior.

In ceea ce priveste sistemul pensiilor private, acesta a cunoscut o evolutie solida pe parcursul anului 2020, in ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia COVID-19. Astfel, la finalul lunii decembrie a anului 2020, fondurile de pensii private (Pilon II si Pilon III) au ajuns la active de 78,07 miliarde lei, cu 21% mai mult comparativ cu anul anterior, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Video