ASF modifica regulamentul privind activitatea de control

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
17.06.2021
ASF a publicat, in consultare publica, Proiectul de Regulament pentru modificarea si completarea regulamentului Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 4/2021 privind activitatea de control desfasurata de catre aceasta, marind unele termene aferente controalelor. Vezi care sunt principalele modificari!
PROMO
Regulamentul nr. 4/2021 privind activitatea de control desfasurata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara este un act normativ integrat prin care este reglementat cadrul privind desfasurarea actiunilor de control cu caracter periodic, inopinat sau permanent.

"In urma analizelor interne efectuate cu privire la aplicarea prevederilor acestui regulament a fost identificata necesitatea unor modificari procedurale, principalele aspecte vizand extinderea termenelor referitoare la derularea unor etape aferente actiunilor de control", se precizeaza in Nota de prezentare a proiectului.

Astfel, tinand seama de complexitatea unor procese de lucru, principalele modificari prevazute in proiectul de act normativ vizeaza prelungirea unor termene aferente controlului periodic/inopinat astfel:
  • transmiterea procesului - verbal de control entitatii controlate in termen de maximum 10 zile lucratoare de la finalizarea actiunii de control, fata de 3 zile lucratoare cat erau prevazute initial;
  • stabilirea datei sedintei de conciliere dintre echipa de control si conducerea entitatii controlate in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data primirii obiectiilor, fata de 3 zile lucratoare cat erau prevazute initial;
  • intocmirea si semnarea notei de conciliere in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data sedintei de conciliere, fata de 3 zile lucratoare cat erau prevazute initial.
"Totodata, prin emiterea acestui proiect de regulament de modificare si completare a Regulamentului nr. 4/2021 privind activitatea de control desfasurata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, apreciem ca vom raspunde si cerintelor entitatilor controlate de a avea la dispozitie un termen mai lung pentru a asigura participarea sau pentru a-si pregati documentele necesare in cadrul etapelor procedurale anterior mentionate", a mai transmis Autoritatea in Nota de prezentare.

Textul integral al proiectului este disponibil AICI. Cititi AICI nota de prezentare a proiectului.

Propunerile si observatiile cu privire la proiectul de regulament pot fi transmise la adresa de e-mail reglementari.integrate@asfromania.ro pana la data de 25 iunie 2021 (inclusiv).

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Video