AVIVA: Peste trei sferturi din persoanele cu varste intre 45-54 de ani sunt tot mai ingrijorate de datorii, pe fondul pandemiei COVID-19

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
08.06.2021
78% dintre britanicii cu varste cuprinse intre 45-54 de ani sunt tot mai ingrijorati cu privire la datoriile pe care le-au acumulat pe fondul pandemiei COVID-19, arata un studiu realizat de AVIVA. Sursa citata mai sustine ca 25% dintre cei cu varste intre 45-54 de ani (echivalentul a 2,25 milioane de oameni) afirma ca, in ultimele 12 luni, datoriile acumulate au crescut. Iar asta, in ciuda faptului ca alte studii precizeaza ca, in timpul pandemiei, britanicii au economisit, per total, peste 180 miliarde GBP.
PROMO
Acelasi studiu AVIVA mai subliniaza, printre altele, ca 18% dintre britanicii cu varste cuprinse intre 45-54 de ani ale caror datorii au crescut in ultimele luni au contractat un imprumut pentru a achita datorii deja existente sau pentru a ajuta un membru al familiei, in vreme ce aceeasi proportie de britanici au apelat la o amanare a ratelor, dar au fost afectati de dobanda care s-a acumulat.

AVIVA subliniaza ca, dintre britanicii care sunt tot mai ingrijorati cu privire la datoriile acumulate in ultima perioada (78%), 21% sustin ca isi fac griji in aceasta privinta "destul de des", in vreme ce 8% se gandesc la acest aspect "tot timpul". Totodata, potrivit aceluiasi studiu, 26% dintre britanicii ingrijorati de datorii vorbesc despre acest aspect cu partenerul de viata, insa, in mod alarmant, 24% nu vorbesc cu nimeni pe aceasta tema.

De asemenea, 24% dintre britanicii din aceasta categorie de varsta nu stiu care este nivelul datoriilor pe care le-au acumulat, in vreme ce, mai ingrijorator, 34% au datorii pe care nu stiu cum sa le achite. 1 din 5 britanici considera ca datoriile pe care le-a acumulat "au scapat de sub control", mai arata AVIVA, care subliniaza ca aceasta categorie de varsta, 45-54 de ani, ramane cea mai ingrijorata din punct de vedere financiar, cu 20% recunoscand ca se gandesc zilnic la acest aspect.

Cand au fost intrebati de ce considera ca datoriile pe care le-au acumulat "au scapat de sub control", mai noteaza AVIVA, persoanele din categoria de varsta 45-54 de ani au declarat ca este o urmare a scaderii veniturilor sau a beneficiilor. Totodata, 23% au declarat ca datoriile au crescut pentru ca ei nu sunt prea priceputi la gestionarea finantelor, in vreme ce 18% au declarat ca nu exista "un motiv principal pentru care datoriile au scapat de sub control, pur si simplu asta s-a intamplat".

Metode folosite pentru a reduce nivelul datoriilor acumulate

In mod incurajator - desi, pe parcursul anului 2020, nivelul datoriilor acumulate a crescut -, britanicii de 45-54 de ani s-au implicat mai mult decat orice alte categorie de varsta pentru a-si rezolva problemele financiare acutizate in 2020:
  • Aproximativ 31% au redus cheltuielile neesentiale, cum ar fi bunurile de lux, bugetul de sarbatori sau cel pentru divertisment, comparativ cu media nationala de 26%.
  • 25% au redus cheltuielile cu alimente si bauturi non-alcoolice, comparativ cu media nationala de 18%.
  • 17% au vandut diverse bunuri (comparativ cu media nationala de 12%), in vreme ce 12% si-au luat un al doilea job sau au muncit in plus.
  • 12% au investit in bilete de loterie, in ciuda faptului ca sansa de a castiga e 1 la 45 de milioane. Aceasta metoda este mai des folosita in randul categoriei de varsta 35-44 de ani (18%).
  • Alte strategii folosite: 8% au solicitat sfaturi financiare, iar 6% au folosit aplicatii de planificare financiara sau de gestionare a datoriilor.
Studiul AVIVA este disponibil AICI.

Video