Asigurarea - plasa de siguranta pentru afaceri

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
13.05.2021
UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si CCIFER - Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCI Francaise en Roumanie) au organizat webinarul interactiv "Asigurarea - plasa de siguranta pentru un business" pentru a oferi companiilor informatii utile privind importanta protectiei sub forma unui plan de asigurari.
PROMO
"Iesim dintr-o criza sanitara fara precedent. Rezilienta persoanelor fizice si juridice este esentiala pentru viata. Consider ca mediul nostru din Romania este unul relativ riscant daca ne comparam cu alte tari din UE. Suntem expusi semnificativ la catastrofe naturale, mai ales cutremur. Avem riscuri climatice care crescut; anul trecut am avut o seceta grava. Frecventa incendiilor este relativ ridicata. De asemenea accidentele rutiere se intampla des in Romania, mult mai des decat in vest, avand o frecventa dubla fata de Franta. Si avem o speranta de viata in Romania mai mica decat media UE", a declarat Francois COSTE, Presedintele CCIFER si CEO al GROUPAMA Asigurari, in deschiderea webinarului.

"Desi mediul nostru este relativ mai riscant, avem asigurari potrivite, care, dupa preventie, reprezinta cel mai bun instrument de management al riscului pe care il cunoastem. Este un instrument de continuitate in viata oamanilor, a familiilor, a afacerilor, a fermierilor. Asigurarile trebuie sa devina un pilon economic mult mai important decat astazi", a adaugat el.

Adrian MARIN, Presedintele UNSAR, a precizat ca acest webinar vine ca urmare a campaniei Business SOS, pe care UNSAR a lansat-o la sfarsitul lunii martie si care a fost sustinuta de CCIFER. "Practic, prin intermediul platformei de comunicare create in jurul Business SOS, pe portalul nostru asiguropedia.ro, din care mai fac parte 14 organizatii si institutii, am putut sa amplificam aceste mesaje ce tin de managementul riscului si sa punem la dispozitia antreprenorilor informatii utile".

"In contextul actual vedem tot mai multe provocari corora dumneavoastra (companiile - n.red.) trebuie sa le faceti fata. Astfel, un plan de asigurari corespunzator este plasa de siguranta atat de necesara tuturor", a adaugat Presedintele UNSAR.

Dezbaterea a fost moderata de Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR, care a prezentat in continuare trei vorbitori de calibru din partea a trei companii membre UNSAR.

Calin MATEI, Deputy CEO, GROUPAMA Asigurari, a prezentat, printre altele, informatii privind riscurile acoperite de asigurarile de bunuri si proprietati si cum asigurarea poate fi o solutie pentru continuarea business-ului. Pe langa cladiri, printre riscurile acoperite de polite se numara incendiile - cel mai raspandit risc, exploziile, riscuri naturale - Romania fiind expusa semnificativ cutremurului prin severitatea acestuia, furt, echipamente electronice, stocurile, toata partea de continut etc. "Poti sa iti desenezi o polita de asigurarea care sa fie suficient de complexa incat sa iti raspunda nevoilor tale ca si client", a spus acesta.

La randul sau, Cosmin COVACI, Chief Professional Liability Underwriting, ALLIANZ TIRIAC, a reliefat beneficiile unei polite de asigurarea de raspundere, ca instrument care completeaza un management adecvat al riscului intreprins de asigurat.

El a inceput prin a explica ce acopera o astfel de asigurare, respectiv ea acopera tot patrimoniul asiguratului, insa aici intervine un criteriu important, ca asiguratul sa fie chemat sa raspunda de catre un tert pentru prejudicii pentru care este de vina sau poarta raspundere prin efectul unei legi. Acesta a prezentat si cateva studii de caz.

Tot in cadrul webinarului, Viorica PACURAR, Director Vanzari, NN Romania, a aratat cum pot asigurarile de tip Employee Benefits sa vina sa contribuie la formarea sau diversificarea pachetelor de beneficii pe care le ofera companiile angajatilor, ca un plus de siguranta pentru orice tip de business indiferent de dimensiunea lui.

"Suntem la un an dupa pandemie si am vazut ca anul acesta a adus schimbari in perceptia fiecaruia dintre noi si asta reiese si din studii si sondaje recente. Fiecare angajator a fost nevoit in acest timp sa faca schimbari si a fost cumva redefinit rolul angajatorului in viata angajatilor. Se vorbeste din ce in ce mai mult de interesul angajatorului pentru well being-ul angajatilor, pentru a le crea un mediu cat mai bun din toate perspectivele", a precizat Viorica PACURAR, care a subliniat ca exista un deficit de protectie in piata.

Piata de asigurarilor a insumat, in T1 2021, prime brute subscrise de aproximativ 3,2 miliarde de lei, ceea ce a insemnat o crestere de 8,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, in cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, in cadrul emisiunii Zodia Asigurarilor.

Video