Asiguratorii si bancile din Moldova, pregatiti pentru un nou canal de vanzare - bancassurance

Data articol
20.11.2013
Peste 150 de reprezentanti ai companiilor de asigurari si de brokeraj, ai bancilor comerciale si ai autoritatilor, alaturi de reputati vorbitori internationali au dezbatut toate aspectele care tin de dezvoltarea segmentului bancassurance in Moldova, in cadrul primei editii a Conferintei Nationale de Bancassurance, care s-a desfasurat pe 15 noiembrie 2013 la Chisinau. Evenimentul a fost organizat de catre Media XPRIMM cu sprijinul Bancii Nationale din Moldova, al Comisiei Nationale a Pietei Financiare, cat si al industriei bancare si de asigurari.

In deschiderea conferintei, Artur GHERMAN, Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova (CNPF), a subliniat faptul ca "din acest parteneriat - banca-asigurator, prioritatea CNPF a fost, este, si va fi consumatorul. Imi exprim inca o data convingerea ca vor avea de castigat, in primul rand, cetatenii. Luand in considerare o serie de provocari, este foarte important sa invatam cum sa evaluam necesitatile si asteptarile clientilor. Sunt convins ca bancassurance-ul va contribui cu succes la dezvoltarea pietei de asigurari".

Institutiile bancare ar putea sa-si mareasca volumul contractelor de credite acordate, dar si profitul, prin intermediul acestui nou canal de vanzare a asigurarilor, iar companiile de asigurari, numarul clientilor din portofoliu. "In cazul Republicii Moldova, conceptul de bancassurance este o noutate. Practic, pana in anul 2012, nu exista in legislatie acest cuvant, apoi notiunea a fost introdusa in urma unor noi reglementari. In opinia mea, sectorul bancar este pregatit pentru a incepe aceasta noua activitate, iar Banca Nationala a Moldovei va sprijini acest lucru", a declarat Emma TABARTA, Viceguvernator, Banca Nationala a Moldovei (BNM). Aceasta a mai precizat ca deja 4 banci locale - MOLDOVA-AGROINDBANK, VICTORIABANK, MOBIASBANCA si MOLDINDCONBANK au obtinut licenta pentru vanzarea produselor de bancassurance.

In acelasi context, Presedintele Asociatiei Bancilor din Moldova, Leonid TALMACI, a afirmat ca, in etapa actuala, parteneriatele intre banci si asiguratori se limiteaza doar la asigurarea garantiilor in momentul acordarii creditelor. De asemenea, acesta considera ca acest tip de asigurare trebuie dezvoltat prin prisma faptului ca "bancile pot oferi servicii de intermediere mai bune si mai profesionale decat brokerii sau agentii de asigurare." Cu toate acestea, Leonid TALMACI a recunoscut ca, in prezent, bancile colaboreaza cu un numar limitat de asiguratori, explicand fenomenul prin faptul ca majoritatea asiguratorilor locali nu au experienta, fiabilitatea si acoperirea teritoriala necesara.

Din partea industriei de asigurari, Directorul General Interimar al companiei VICTORIA Asigurari, Victor COLIBABA, a punctat faptul ca asiguratorii sunt gata pentru demararea parteneriatului cu bancile, fiind deja organizate cursuri specifice de training in randul fortei de vanzare. Mai multe detalii despre lucrarile conferintei, cat si opiniile expuse de catre vorbitori si participanti vor fi disponibile in scurt timp pe portalul specializat www.xprimm.md.

Partenerii principali ai evenimentului au fost companiile MOLDCARGO, MOLDASIG si SAFETY Broker, in timp ce GRAWE Carat, GARANTIE, KLASSIKA Asigurari, PIRAEUS Insurance Broker si VICTORIA Asigurari au sprijinit conferinta in calitate de Parteneri.

Prezentarile sustinute la eveniment si galeria foto sunt disponibile aici: http://www.xprimm.md/bancassurance-md

Artur GHERMAN, Presedinte, Comisia Nationala a Pietei Financiare din Moldova - CNPF


Emma TABARTA, Vice Guvernator, Banca Nationala a Moldovei - BNM


Vladimir STIRBU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari, CNPF


Leonid TALMACI, Presedinte, Asociatia Bancilor din Moldova - ABM


Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE Carat Asigurari


Victor COLIBABA, Director General Interimar, VICTORIA Asigurari


Mai multe informatii despre piata de asigurari din Moldova sunt disponibile pe www.xprimm.md.

Video