Asiguratorii solicita CE sa dezvolte un sistem de retinere la sursa a impozitului la nivelul UE, care sa fie simplu, rapid si prietenos cu mediul digital

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
27.10.2021

Insurance Europe a raspuns la o consultare realizata de Comisia Europeana cu privire la foaia de parcurs propusa de CE in vederea introducerii unui sistem comun la nivelul Uniunii Europene pentru retinerea la sursa a impozitului pe dividende sau pe platile de dobanzi.

Dispozitiile privind procedurile de retinere la sursa a impozitului pentru investitorii de portofoliu sau actionarii transfrotalieri din UE reprezinta, adesea, o provocare pentru asiguratori in ceea ce priveste investitiile transfrontaliere, din cauza complexitatii lor si a costurilor aferente. Prin urmare, este important pentru Comisie sa imbunatateasca eficienta si eficacitatea acestora, fara a crea o sarcina administrativa excesiva pentru monitorizarea si administrarea retinerilor la sursa platite.

Pentru o viitoare reforma a sistemului, urmatoarele masuri ar trebui luate in considerare:

  • Accelerarea, simplificarea si digitalizarea procedurii de scutire - Ar trebui sa fie posibila depunerea digitala a cererilor de scutire fiscala la un punct de contact central din statul membru al investitorului, respectiv al actionarului. Procedurile ar putea fi accelerate in mod semnificativ prin impunerea unor termene maxime de procesare autoritatilor din statele sursa. Procedurile si formularele, cum ar fi certificatele de rezidenta, ar trebui sa fie digitalizate si standardizate in cadrul UE.
  • Extinderea scutirii la sursa - O scutire la sursa este preferabila rambursarii impozitului retinut la sursa, deoarece un sistem de procedura de rambursare e, probabil, mai greoi decat o scutire la sursa. Introducerea procedurii TRACE pentru investitiile de portofoliu in intreaga UE ar fi utila.
  • Consolidarea principiului UE al liberei circulatii a capitalurilor - Ar trebui sa existe o reducere comuna a retinerii la sursa la nivelul UE pentru anumite fonduri de investitii, deoarece acest lucru ar imbunatati conditiile de concurenta echitabila pentru investitiile transfrontaliere. Prin initierea procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia ar putea garanta ca statele membre isi concep sistemele de retinere la sursa a impozitului in conformitate cu legislatia UE si, prin urmare, ar putea consolida principiul UE al liberei circulatii a capitalurilor.
  • Scutirea de retinere la sursa in ceea e priveste partile terte - Ar trebui puse in aplicare masuri de scutire de retinere la sursa pentru cazurile tarilor terte. Acest lucru ar putea fi coordonat de OCDE sau de Cadrul de Incluziune (the Inclusive Framework).
  • Clarificari in Directiva privind societatile-mama si filialele (the Parent-Subsidiary Directive) si in Directiva privind dobanzile si licentele (the Interest and Licensing Directive) - Domeniul de aplicare al reformei propuse ar trebui extins pentru a include platile intragrup. In plus, Directiva privind societatile-mama si filialele ar trebui modificata pentru a clarifica faptul ca interpunerea unei societati intermediare care este tratata ca fiind transparenta din punct de vedere fiscal in statul membru al societatii-mama nu exclude societatea-mama de la beneficiile acordate de Directiva. De asemenea, platile de dobanzi si taxele de licenta ar trebui sa intre sub incidenta Directivei privind dobanzile si redeventele, indiferent de existenta unei entitati interpuse transparente din punct de vedere fiscal.

Detalii, AICI.

Video