Bilantul evenimentelor organizate de ISF in cadrul Global Money Week 2023

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
30.03.2023

Institutul de Studii Financiare (ISF) s-a alaturat, pentru al IX-lea an consecutiv, initiativei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si a organizat, in saptamana Global Money Week - GMW (20-26 martie 2023), o serie de programe si actiuni de educatie financiara destinate mediului academic, mediului de afaceri, elevilor si studentilor.

PROMO

Programele desfasurate de ISF au vizat cresterea nivelului de educatie financiara atat la nivelul profesorilor, cat si la nivelul elevilor si studentilor, prin facilitarea accesului copiilor si tinerilor la notiuni si informatii care privesc pietele financiare.

In cadrul saptamanii GMW 2023, a fost organizata cea de-a VII-a editie a Conferintei Europene a Serviciilor Financiare ECFS 2023 - "Reforme europene pentru sustenabilitate si tranzitia verde in sectorul financiar". Evenimentul a avut loc la Brasov, in sistem hibrid. Lucrarile din acest an au generat dezbateri cu privire la stabilitate financiara, educatie financiara si rezilienta, scoruri ESG, precum si la aplicarea ultimelor noutati legislative. Economisti, profesori si reprezentanti ai mediului de afaceri s-au intalnit pentru a stabili care este cea mai buna cale pentru a trece de crizele actuale si au prezentat perspectiva economica si manageriala a realitatilor din domeniul financiar.

Conferinta a fost impartita in mai multe paneluri. Un panel a fost dedicat dezbaterilor, un panel - educatiei financiare si unul - formarii profesionale, participantii fiind in mare masura reprezentanti din mediul profesional si din pietele financiare nebancare. De asemenea, au fost organizate si patru paneluri academice unde cadre didactice universitare, doctoranzi, din tara si din strainatate au sustinut lucrari de cercetare stiintifica.

Impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, ISF a organizat programul de educatie financiara "Noaptea Alba a Universitatilor", un eveniment adresat studentilor din Bucuresti, precum si elevilor din clasele a XI-a si a XII-a. Aproximativ 1500 de participanti au fost prezenti la sesiunile organizate de ISF si A.S.F. in cadrul "Noptii Albe a Universitatilor", unde printre invitati s-au numarat personalitati din business, sport, mass-media si mediul academic, precum: Marian Alecu - antreprenor, Razvan Exarhu - jurnalist, producator si prezentator radio si TV, Adrian Sasu - general manager Alezzi Yacht, co-fondator Square Music, Ionut Datcu - managing partner WOPA si producator de film, Adrian Maniutiu - antreprenor EM360 Group, Cristian Movila - visual artist - The New York Times, Virgil Stanescu - presedinte Sports Hub, Costin Damasaru - dr. drd. psih. - fondator si director general Veruvius, Mihai Purcarea - CEO BRD Asset Management, Florin Ilie - Vicepresedinte ING Bank, Viorica Pacurar - Director Vanzari Retail NN Asigurari de Viata, Oana Botolan - managing partner CTeam Romania, Dan Trifu - drd., CFA, MBA - Partener si Director in Romania la Rix Group AG, Cosmin Joldes - prof. univ. dr., trainer, explorator, Lucian Botea - prof. univ. dr., Razvan Dobrescu - prof. univ. dr. si Rares Cristian Bisag - Fondator, Presedinte si Director General al ROSPIN.

Invitatii au cautat prin experientele lor sa-i ajute pe tineri sa-si transforme pasiunile in afaceri sau cariera.

Principalele actiuni organizate de ISF sub egida GMW 2023 au fost:

  • 14 sesiuni Start2Learn: Finante personale - un program national de educatie financiara, adresat elevilor din ciclul liceal. Peste 290 de copii au invatat notiunile de baza de care au nevoie pentru a incepe planificarea propriilor obiective financiare, baza unei vieti financiare sanatoase.
  • 2 sesiuni SmartFIN@ISF - Seminare de Perfectionare Vocationala. Acesta are drept obiectiv imbunatatirea abilitatilor si cunostintelor studentilor, viitori consumatori de servicii financiare (la finalul studiilor), dar si potentiali angajati in pietele financiare (asigurari, banci, pensii private, investitii).
  • 6 sesiuni FinTTT - Formarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in domeniul financiar nebancar.
  • 1 intalnire IMM Hub, un program organizat impreuna cu A.S.F. si dedicat mediului antreprenorial, o platforma interactiva de consultare a antreprenorilor cu privire la dificultatile pe care le intampina, precum si de prezentare a unor solutii concrete pe care le ofera pietele financiare non-bancare.
  • 2 sesiuni Academia de Asigurari - un program de specializare profesionala dedicat studentilor, care consta intr-o serie de module de instruire sustinute de specialisti din domeniul asigurarilor.

Global Money Week este un eveniment international desfasurat sub patronajul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), in cadrul caruia comunitati intregi isi unesc eforturile pentru a stimula o mai buna cunoastere a mediului financiar si pentru a oferi tinerilor instrumentele si inspiratia necesare pentru a-si modela propriul viitor. Aceasta initiativa reuneste organizatii din aproape 170 de tari si implica anual peste 40 de milioane de copii si tineri.

"Planifica-ti banii, planteaza-ti viitorul" tema oficiala a GMW2023 a avut drept scop cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta adoptarii unei abordari responsabile, informata si orientata spre viitor in luarea deciziilor financiare. Viitoarea bunastare financiara individuala este strict legata de sanatatea planetei si a societatii in ansamblu.

Video